U prvoj polovini 2022. Stellantis je prodao 105.413 potpuno električnih automobila u Evropi, u poređenju sa Teslinih 78.277, čime je Stellantis odmah iza Volkswagen grupe sa 116.307, prema podacima iz Dataforce-a koje prenosi Automotive News Europe.

Brojke uključuju registracije u 27 zemalja Evropske unije plus UK, Švajcarsku, Island i Norvešku. Podaci iz Portugala, Švedske i Finske međutim nisu bili dostupni.

Najprodavanije električno vozilo kompanije Stellantis u Evropi je bio Fiat 500e, koji je bio i najprodavaniji potpuno električni automobil u zapadnoj Evropi u drugom kvartalu, prema analitičaru Matijasu Šmitu.

Ovo je bio prvi put da Teslin model nije dobio tu čast od posljednjeg kvartala 2020.

Fiatov novi električni 500 je takođe bio najprodavaniji električni automobil u Italiji i Nemačkoj u drugom kvartalu, navodi izvršni direktor Stellantisa Karlos Tavares.

Još jedan ključni Stellantisov električni model je Peugeot e-208, koji je bio najprodavaniji EV u Francuskoj u istom periodu.

Teslin rast prodaje električnih vozila u Evropi je usporen usled zatvaranja zbog korona virusa u fabrici u Šangaju u Kini, koja proizvodi Model 3 i Model Y za izvoz u Evropu, kao i spore proizvodnje njihove nove fabrike izvan Berlina koja je započela proizvodnju modela Y u martu.

Ipak, analitičar Matijas Šmit očekuje da će se Tesla “vratiti sa praskom u trećem tromjesečju” pošto se u Kini okončaju blokade zbog korona virusa, proizvodnja u Berlinu raste i problemi sa snabdijevanjem poluprovodnicima budu bolji. Šmit predviđa da će Tesla isporučiti oko 200.000 jedinica u Evropi u drugoj polovini godine, piše Autoblog.rs.

Iako je Teslin evropski kvartalni obim pao na najniži nivo u dve godine, njegovi modeli su i dalje držali prva dva mjesta u Evropi u prvoj polovini godine. Model Y je prednjačio sa 39.969 prodaja, a slijede Model 3 sa 38.280, Fiat 500e sa 32.315 i Peugeot e-208 sa 21.918.

Najprodavaniji električni automobil Volkswagen grupe, Škoda Enyaq iV, našao se na petom mjestu sa 19.951 primjerkom. Stellantisova prodaja je takođe uključivala nekoliko hiljada potpuno električnih putničkih kombija, uključujući Citroen e-Berlingo (956 prodaja) i njegovog brata Opel Combo-e (866).

Foto: Pixabay

Izvor: Nezavisne

Prethodni članakKratak san ugrožava zdravlje za 15 odsto
Naredni članakSamsung pokrenuo projekat samopopravke telefona