Zanimljivosti

Stadion Klagenfurta pretvoren u šumu s 300 stabala (FOTO/VIDEO)

Booking.com

Stadion austrijskog kluba Klagenfurta privremeno je pretvoren u šumu sa čak 300 stabala, piše Swissinfo.

Švajcarski umjetnik Klaus Littmann je transformisao stadion kapaciteta 30.000 gledalaca u šumu te je tako ovo sportsko zdanje postalo dio izložbe kojom se odaje počast prirodi. Ovo je ujedno i najveća javna umjetnička instalacija u Austriji.

Izložba se otvara 8. septembra i nalazi se na stadionu Worthersee u Klagenfurtu u Austriji blizu granice sa Slovenijom i Italijom.

Inspiracija za izložbu je bila slika austrijskog umjetnika i arhitekte Maxa Peintnera koju je Littmann otkrio prije gotovo 30 godina. Prema njegovim riječima, cilj izložbe je preispitati našu percepciju prirode i zapitati se o njenoj budućnosti. Takođe, cilj je potaknuti ljude na razmišljanje o tome da li bi priroda jednog dana mogla biti prisutna samo u određenim prostorima na način na koji se danas životinje nalaze u zoološkim vrtovima.

Umjetničku instalaciju čini 300 stabala, a neka su teška i do šest tona. Stabla su pažljivo postavljena po terenu pomenutog stadiona, a tu će ostati do kraja oktobra. Posjetioci će vidjeti prirodnu promjenu godišnjih doba, promjenu boje lišća i stvaranje života u šumi.

Nakon završetka izložbe stabla će biti pažljivo presađena na javnu površinu u blizini stadiona te će predstavljati “živu skulpturu”.

Foto: Screenshot/Youtube

Izvor: Klix

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close