High Tech

Šta je sušač klime i kako radi?

Neki vozači će reći da je sušač klime nešto što uopšte ne postoji. Međutim, to je dio koji itekako postoji u vašem vozilu te ga je potrebno kontrolisati i mijenjati jednako kao i druge dijelove u vozilu. Saznajte o čemu se radi.

Sušač klime zapravo je filter (tj. filter je njegov glavni dio), a uloga mu je da na sebe pokupi sve nečistoće, sitne dijelove od habanja te vlagu koja se nakuplja u sistemu.

Ukoliko se radi o vozilu koje se prosječno koristi, ovaj filter treba mijenjati otprilike svake godine, odnosno ne gleda se koliku je kilometražu prošlo vozilo. Noviji automobili imaju sušač klime koji je integrisan u hladnjak klime i potrebno ga je mijenjati svake dvije godine.

Filter sušač otklanja tvrde čestice iz sistema i apsorbuje vlagu iz rashladne tečnosti, ali i skladišti rashladnu tečnost kako bi se osigurao njen konstantan protok do ekspanzijskog ventila. U sistemima koji imaju ekspanzijski ventil, filter sušač se nalazi u onom dijelu gdje je visok pritisak. U onim sistemima gdje postoji ‘orifice’ cjevčica, nalazi se iza isparivača na dijelu s niskim pritiskom. Ujedno mu je funkcija i da rashladna tečnost ne dođe do kompresora u tečnom stanju, što bi izazvalo pravu kalvariju u samom kompresoru.

Kada sušač klime ne radi dobro, osjetićemo to po tome što klima ne hladi vozilo, uopšte nema protoka hladnog vazduha ili je on veoma slab. U tom slučaju treba automobil odvesti na pregled kako bi se ustanovilo radi li se samo o sušaču ili je stvar i u nečemu drugom. U nekim slučajevima ovaj je filter potrebno promijeniti i češće od dvije, odnosno pet godina.

Cijeli sušač klime zapravo liči na malu konzervu koja ima otvore za ulaz i izlaz sa svake strane. Otprilike je upola manji od akumulatora. Smješten je u dijelu gdje je veliki pritisak, a neki od sušača spojeni su direktno na kondenzator, ovisno o tipu klime u vozilu. Osim već navedene funkcije skupljanja vlage i nečistoća na sam filter, u sušač se pohranjuje i ulje te rashladna tečnost kada cijelom sistemu nisu potrebni, na primjer u doba godine kada se klima ne koristi (u zimskim mjesecima).

Sušači uz filter može u sebi sadržavati i poseban materijal poznat još pod nazivom desikant. Kako biste znali o čemu se radi – to su one sitne male kuglice koje možemo pronaći u vrećicama kada kupimo nove cipele, a služe upijanje vlage.

Ali, cijeli sistem sušača može u sebe primiti samo određenu količinu vlage. Kada se dostigne maksimum, on tada više nema svoju svrhu jer je nemoguće da će takav dalje funkcionisati, više nije nimalo efikasan. Upravo iz tog razloga potrebna je provjera te zamjena, ako ne cijelog sušača, onda njegovog glavnog dijela, filtera.

Foto: nezavisne.com/Ilustracija

Izvor: Nezavisne

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close