Nacrtom zakona o zaštiti od nasilja u porodici i nasilja prema ženama Republike Srpske, koji treba da bude razmatran na sjednici Narodne skupštine u četvrtak, 2. novembra, uvodi se pojam femicida kako bi se spriječili najteži oblici nasilja nad ženama.

– Imajući u vidu da je femicid najekstremnija manifestacija nasilja prema ženama sa smrtnim ishodom, odnosno lišavanjem života žene, da je riječ o rodno zasnovanom nasilju i da je manifestacija nejednakih odnosa moći na štetu žena, Vlada Srpske se i na ovaj način odredila i potvrdila da Republika ima nultu toleranciju prema nasilju u porodici i prema ženama i da su sve njene institucije obavezne djelovati u pravcu eliminisanja takvih negativnih pojava u društvu – istaknuto je u obrazloženju ovog akta.

Ovim aktom predviđa se osnivanje Savjeta za suzbijanje nasilja u porodici i porodičnoj zajednici, kao i Odbora za praćenje nasilja prema ženama i femicida u Srpskoj, te druga pitanja od značaja za zaštitu od nasilja u porodici i prema ženama.

Takođe, propisuju se i mjere za zaštitu žrtava od nasilja u porodici, postupak izricanja i praćenja njihovog sprovođenja, te međusobna koordinacija aktivnosti svih subjekata u funkciji zaštite od nasilja u porodici, navedeno je u obrazloženju ovog akta, dostavljenog poslanicima za narednu redovnu sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske.

Iz parlamenta Srpske su napomenuli da novi zakon sada prepoznaje žene kao posebne žrtve nasilja, te će im omogućiti nesmetan i besplatan pristup subjektima zaštite.

U obrazloženju je navedeno i da sve češći fatalni ishodi nasilničkog ponašanja u porodici, emotivnoj ili intimnoj vezi, dovode do zaključka da je na radnje nasilja potrebno reagovati odlučnije i pravovremeno.

– Rano prepoznavanje i profesionalno i stručno djelovanje umnogome sprečava da nam se femicid desi ukoliko se sistem na vrijeme alarmira. Sve ovo se donosi sa konačnim ciljem eliminisanja, odnosno svođenja na najmanju moguću mjeru nasilja u porodici i prema ženama – istaknuto je u obrazloženju nacrta zakona.

Razlog usvajanja ovog akta sadržan je i u činjenici da pojedine odredbe važećeg zakona u ovoj oblasti ne obezbjeđuju punu zaštitu žrtava, zbog čega se preciznijim normama i uvođenjem novih pravnih instituta nastoji poboljšati i unaprijediti zaštita žrtava nasilja u porodici u skladu sa međunarodnim standardima.

Šesta redovna sjednica Skupštine biće održana u četvrtak, 2. novembra, u Banjaluci.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakKolegijum sutra o konačnom dnevnom redu redovne sjednice parlamenta
Naredni članakDodik čestitao Spajiću: Nadam se nastavku i unapređenju dobrih odnosa Republike Srpske i Crne Gore