Otvaranje pregovora sa EU do kraja ove godine bio pozitivan signal iz Savjeta EU i značajan podsticaj za dalji napredak BiH u ispunjavanju obaveza na evropskom putu – rekao je u Sarajevu predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić.

Špirić je tokom sastanka sa ambasadorima Austrije Ulrike Hartman, Italije Markom di Rucom, Hrvatske Ivanom Sabolićem, te otpravnicima poslova u ambasadama Slovačke i Češke, rekao da je neophodno da se dosljedno pristupi ispunjavanju svih 14 ključnih prioriteta iz mišljenja Evropske komisije, saopšteno je iz parlamenta BiH.

– Da bi se ispunile ove obaveze neophodan je razgovor i dogovor o svim bitnim pitanjima iz ovog procesa. Do sada se pokazalo u praksi da svako nametnuto rješenje nije održivo. Samo rješenja koja su bila rezultat unutrašnjeg dogovora pokazala su se kao provodiva – poručio je Špirić.

Predstavnici vlada država sa čijim predstavnicima se Špirić danas sastao, nedavno su uputili pismo visokom predstavniku EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozepu Borelju, predlažući da se BiH odobri otvaranje pregovora do kraja ove godine.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakZavršeno ročište; Dodik: Ne razumijem optužnicu i nemam povjerenja u Sud BiH (VIDEO)
Naredni članakVišković: Dodikova poruka iz Sarajeva – možete šta hoćete, ali ne i dokle hoćete (VIDEO)