Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić poručio je onima koji se bune što su predstavnici Republike Srpske uputili pismo članovima Evropskog parlamenta i američkog Kongresa da ponovo pročitaju to pismo, ali i stare izvještaje o militantnim islamistima u BiH na koje su potpise stavljali i funkcioneri iz reda Bošnjaka.

– Izgleda da kritičari ovog našeg pisma nisu spremni da se suoče sa istinom, pa je dobro da ga opet pročitaju jer “ponavljanje je majka znanja”. Zanimljivo je da ih ne tangira to što u pismu navodimo argumente o nepoštivanju Dejtonskog mirovnog sporazuma, Ustava BiH i evropskih integracija nego činjenice o postojanju militantnih islamista u BiH. Oni ili su kratkog pamćenja ili misle da se više niko ne bavi tim problemom. Možda nisu čuli za Gornju Maoču i druga mjesta slična njoj, ili su konačno i ta sela stavili pod domaće, a ne šerijatsko zakonodavstvo – rekao je Špirić.

On je istakao da mu nije jasna histerija i čuđenje u Sarajevu što predstavnici Republike Srpske na nivou BiH u svom dopisu obavještavaju važne institucije o stanju u BiH, ocjenjujući da je to dobar način da put ka EU ne bi postao slijepa ulica.

– Političarima iz Sarajeva bi ovo trebao biti poziv da vide koje su ključne tačke sporne s našeg aspekta i da se o tome dogovoramo, a ne da proizvode histeriju zbog jednog našeg pisma. Neki bošnjački političari imaju `sabrana dijela` raznih pisanija zasnovanih na mržnji i bez ikakve argumentacije – zaključio je Špirić.

On je pozvao one kojima smetaju pisma predstavnika Republike Srpske da pažljivo čitaju i da razmisle na koji način će se dogovoriti s partnerima u vlasti kako bi BiH napravila korak naprijed, a ne nazad.

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA

Prethodni članakKaran: Pratimo i kontrolišemo situaciju u registrovanim paradžematima (VIDEO)
Naredni članakČović: U narednoj sedmici počinjemo priču o Izbornom zakonu