Vijesti

Spajanje decenije na vratima: AT&T želi kupiti Time Warner za 78 milijardi evra

DALAS, Američka telekomunikacijska kompanija AT&T Inc želi kupiti medijski konglomerat Time Warner za vrtoglavih 78 milijardi eura, tvrde neimenovani izvori, a prenosi Reuters.

Evenutalna kupovina vlasnika studija Warner Bros, magazina Time, televizija CNN i HBO te cijelog niza drugih poznatih medijskih kuća označila bi najveće spajanje 2016. godine i jedno od najvećih u protekloj deceniji.

Prema nepotvrđenim informacijama, dvije strane su se dogovorile o većini detalja, a kupovina bi mogla biti objavljena već u nedjelju ili sljedeće sedmice.

Ukoliko AT&T kupi Time Warner, bit će to jedno od najvećih kreiranja jedinstvene kompanije koja će prodavati i kontrolisati provajderske usluge i medijski sadržaj. AT&T je ranije kupio DirecTV za ogromnih 44 milijarde evra.

Prema dogovoru, AT&T bi Time Warneru platio 110 dolara po dionici koje su krajem sedmice zabilježile skok od 8 odsto za vrijeme regularne trgovine, te na oko 3,4 odsto  pred zatvaranje berzi.

Time Warner, u čijem su vlasništvu filmova “zlatnih koka” poput Batmana i Harryja Pottera, prije dvije godine pokušao je kupiti Twenty-First Century Fox za oko 73 milijarde evra, ali je direktor Jeff Bewkes odbio ponudu.

Izvor: agencije

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close