High Tech

Sony objavio nove detalje o sljedećoj generaciji PlayStationa

Džim Rajan, predsjednik i izvršni direktor Sony Interactive Entertainment (SIE), objavio je zvanični blog na PlayStation sajtu u kome potvrđuje ono što smo praktično odavno znali…

Nova Sony konzola nosi naziv – PlayStation 5 i dolazi u isto vrijeme kad i Xbox Scarlett, odnosno za božićne praznike sljedeće godine, što znači u periodu novembar/decembar.

Zajedno sa novom konzolom, stiže i novi kontroler, koji sa sobom donosi dvije ključne promjene. Jedna je “haptic feedback”, tehnologija koju Steam kontroler već posjeduje, i koja će zamijeniti klasičnu vibraciju koju ima DualShock 4.

Ona omogućava širok spektar povratnih informacija, pa će se džojstik drugačije ponašati kada udarite u zid tokom trke ili recimo kada šutnete loptu na fudbalskom terenu. Osjećaj će biti drugačiji čak i ukoliko ste u blatnjavom dijelu terena u odnosu na travnati dio, prenosi Play.

Druga novina su adaptivni okidači, koji će se nalaziti na tasterima L2/R2. Developeri će moći da programiraju osjećaj koji će ovi tasteri stvarati, da li će biti lagani na dodir ili će biti teško i intenzivno pritisnuti ih, recimo.

Ideja je da se tasteri drugačije ponašaju u odnosu na to da li recimo ispaljujete strelu njima ili ubrzavate vozilo po kršnom terenu.

Foto: GettyImages/Justin Sullivan

Izvor: B92


Prikaži više

Povezani članci

Provjeri takođe

Close
Back to top button
Close