Vijesti

SNSD glasao za prenos nadležnosti!

Ustavno-pravna komisija Predstvaničkog vijeća Parlamentarne skupštine BiH podržala je danas prijedlog Zakona o RTV taksi iako je to pitanje nadležnost entiteta.Najviše čudi činjenica da je za zakon glasao i poslanik SNSD-a Lazar Prodanović.

 

“Predloženi zakon predviđa uvođenje fondova za prikupljanje RTV takse, a to je apsolutno neprihvatljivo,nezakonito i neustavno”, tvrdi šef Kluba poslanika SDS-a Aleksandra Pandurević. Ona ističe da je šokirana činjenicom da je Zakon podržao i poslanik SNSD-a Lazar Prodanović iako je Vlada Republike Srpske još 24. maja dostavila dopis u kojem sve srpske poslanike obavještava da je Zakon za Srpsku neprihvatljiv.

“Gospodin Prodanović je rekao da ga je sinoć pozvao direktor RT RS i rekao mu da podrži prijedlog. Pitam se da li je direktor RT RS iznad Ustava Republike Srpske i iznad Vlade Srpske? Kako on može van snage stavljati odluke Vlade Republike Srpske? Pozivam SNSD,koji kontroliše Upravni odbor RT RS, da zbog ovog skandala hitno smijeni direktora RT RS Draška Milinovića, jer je ovo ozbiljan atak na Ustav i nadležnosti Republike Srrpske”,tvrdi Pandurevićeva i dodaje da je ovaj potez alarm koji potvrđuje da je neophodna prinudna uprava na RT RS.

Pandurevićeva ističe da je za SDS neprivljatljiva i ideja da se, nakon usvajanja Zakona u Pralamentu BiH, kroz entitetske zakone uvede porez na primanja svih građana da bi se punili fondovi za RTV taksu.

,,SDS će se svim parlamentarnim, ali i vanparlamentarnim sredstvima boriti protiv novih nameta na građane koje planira direktor RT RS.Ako treba, spavaćemo ispred zgrade RT RS dok se ne smijeni direktor te ustanove”, kaže Pandurevićeva.

Na pitanje zašto je podržao zakon za koji je Vlada Republike Srpske rekla da je neprihvatljiv za Srpsku poslanik SNSD-a Lazar Prodanović
odgovara: ,,U amandmanskoj raspravi moguće je poboljšati ovaj zakon i ispuniti primjedbe koje su upućene od nadležnog ministarstva Republike Srpske”.

Predloženom zakonu koji bi regulisao naplatu RTV takse protivi se i poslanik NDP-a Momčilo Novaković.

,,Nemoguće je da mi formiramo fondove bez saglasnosti entiteta. Poreze ubiru entiteti. Imamo i stav Vlade Republike Srpske koji ovaj prijedlog smatra neprihvatljivim, ali i bez tog stava jasno je da je ovdje riječ o dubokom zadiranju u ustavne nadležnosti”, isiče Novaković i dodaje da javni RTV servisi imaju nekoliko načina da regulišu ubiranje RTV takse bez prenosa nadležnosti.

,,Na njima je da izaberu da li će to biti pomoću vlastitih naplatnih službi, putem telekoma ili putem elektroprivrede,što se u Srbiji pokazalo kao najbolji i najefikasniji način”, pojašnjava Novaković.

 

Izvor: bntv

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close