Kod spomen-obilježja na ozrenskom vrhu Kraljica služen je parastos za petoricu vezista Vojske Republike Srpske koje je prije 28 godina ubila NATO avijacija prilikom rušenja telekomunikacionog tornja.

Parastosu su prisustvovali pomoćnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite Nebojša Vidaković, poslanik u Narodnoj skupštini Milan Kasapović, načelnik opštine Petrovo Ozren Petković, pripadnici Policijske uprave Doboj i Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka Oružanih snaga BiH, delegacije boračkih organizacija Petrovo, Doboj, Teslić, Brod, Derventa i Šamac, te organizacija pristeklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata.

NATO avijacija granatirala je i srušila telekomunikacioni toranj 7. septembra 1995. godine i tom prilikom su poginuli Slobodan Milotić iz Kaluđerice, Mirko Trivunović iz Osinje, Dragan Savanović iz Doboja, Sveto Kaišarević iz Kožuha i Željko Lukić iz Čečave kod Teslića.

Nakon parastosa predviđeno je polaganje vijenaca kod spomen-obilježja poginulim pripadnicima Vojske Republike Srpske.

Rušenje telekomunikacionog tornja na Kraljici od NATO avijacije bio je preduslov za početak muslimanske ofanzive na Vozuću i cijeli Ozren tri dana kasnije, te okončanje protjerivanja i etničkog čišćenja Srba sa područja zeničke regije, započetog 1992. godine.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakKovačević: Šmit nije visoki predstavnik – to je pravna činjenica
Naredni članakFZO: Nakon uplate doprinosa, osiguranje važi dva mjeseca