High Tech

Škoda u Frankfurt stiže sa elektrifikovanim modelima (FOTO)

Češki proizvođač imaće zapažen nastup na predstojećem frankfurtskom salonu automobila sa prvim potpuno električnim modelom Citigo iV i plug-in hibridom Superb iV.

Škoda Superb iV plug-in hibird

Dok mnogi proizvođači automobila zaobilaze ovogodišnji sajam, Škoda se potrudila da predstavi što više noviteta. Na štandu češkog brenda u Frankfurtu centralno mjesto pripašće električnoj Škodi Citigo iV i plug-in hibridnom Superbu iV.

Ova dva automobila simbolično najavljuju Škodinu električnu budućnost.

Citigo iV je prvi potpuno električni produkcijski model Škode. Za pogon koristi elektromotor od 83 ks i 210 Nm koji može da pređe sa punim baterijama do 265 ks (prema WLTP standardu). Električna energija se skladišti u litijum-jonskim baterijama kapaciteta 36,8 kWh.

Ako vam se ovi brojevi čine poznatim, to je zato što je pogonski sklop preuzet od električnog Volkswagena e-Up!.

Električni Citigo ubrzava 0-100 km/g za 12,5 sekundi, dok 60-100 postiže za 7,6. Maksimalna brzina je 130 km/h. Škoda tvrdi da baterija napuni za 60 minuta do 80% kapaciteta pomoću brzog punjača, a za četiri sata na standardnu kućnu utičnicu.

Iz češke kompanije tvrde da cijena njihovog prvog električnog modela neće biti iznad 20.000 evra.

Škoda Citigo iV – električni mali gradski automobil

Još jedan bitan model za Škodinu budućnost je Superb iV. Ovaj prvi plug-in hibrid češkog proizvođača koristi pogonsku platformu Passat GTE. U osnovi je 1.4-litarski TSI sa 157 KS koji uparen sa elektromotorom od 115 KS zajedno čini pogon snage 218 KS, dok je maksimalni obrtni momenat hibridnog sistema 400 Nm.

Ukupna autonomija Superba iV je 850 km pomoću benzinskog i elektromotora, koji može da se napuni na običnoj kućnoj utičnici do 80% kapaciteta za dva sata i 40 minuta (do 100% za tri i po sata). Ako se vozi isključivo na električni pogon, Superb iV može da pređe i do 55 km.

Pored dva elektrifikovana noviteta, Škoda u Frankfurtu izlaže i “Monte Carlo” verzije modela Scala i Kamiq.

Škoda Scala Monte Carlo

Foto: Škoda promo

Izvor: B92


Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close