Vijesti

Sjeverna Koreja “tresla” i Srpsku

Peti nuklearni test koji je izvela Sjeverna Koreja poslije nešto više od 11 i po minuta osjetile su i mjerne stanice u Republici Srpskoj.

“Epicentar je bio u Sjevernoj Koreji u 2.30, a mi smo obavještenje putem mobilnog telefona o seizmičkoj aktivnosti dobili  oko 2.45”, rekla je Snježana Cvijić-Amulić, načelnik Odjeljenja seizmologije u Hidrometeorološkom zavodu RS.

Ono što je zanimljivo jeste da je Euro mediteranski centar za seizmologiju ativnost u Sjevernoj Koreji registrovao na 0 kilomeatara dubine što govori upravo o tome da se radi o ogromnoj eksploziji koja do sada nigdje u svijetu nije zabilježena.

Kako prenose mediji uzrok zemljotresa je najvjerovatnije testiranje nuklearnog naoružanja Sjeverne Koreje. Seizmička aktivnost sugeriše da je eksplodirala nuklearna bomba od deset kilotona, što je najsnažnija nuklearna bomba koju je ta država proizvela.

Eksplozija je uzrokovala i potrese u našem regionu. “Epicentar zemljotresa, koji je izazvala nuklearna bomba, udaljen je od Beograda oko 8.000 kilometara, a do 22 mjerne stanice Republičkog seizmološkog zavoda trebalo mu je da doputuje oko 11 i po minuta”, rekao je Tanjugu zamjenik direktora Zavoda Branko Dragićević.

Izvor: nezavisne, tanjug

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close