Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve izrazio je najdublje saučešće srodnicima svih stradalih u Banjskoj. Ističu da mnogi pokušavaju da “Srpsku pravoslavnu crkvu prikažu kao učesnicu, čak i vinovnika, sukoba i tragičnih događaja”.

Cilj tih koji po svaku cijenu žele da uvuku crkvu u tragične sukobe jeste da Srpska crkva sa svojim vernim narodom nestane sa Kosova i Metohije, poručuje Sveti arhijerejski sinod.

Naglašavaju i da se SPC uvijek zalagala, kao što se i sada zalaže, da se nesporazumi na Kosovu i Metohiji rješavaju mirno i dijalogom.

– Sa velikom tugom u srcu molimo se spasitelju da u carstvo nebesko primi sve Srbe i Albance postradale 24. septembra, u Banjskoj na Kosovu. Izražavamo najdublje saučešće srodnicima postradalih i molimo se Presvetoj majci Božjoj da im pruži utjehu – dodaje se u saopštenju.

Pozivaju vjerni narod da se moli gospodu za sve postradale, “kako bi Bog darovao mir svoj svima, radi budućnosti i Srba i Albanaca na Kosovu i Metohiji”.

Moramo znati jednostavnu jevanđelsku istinu da mir ne možemo izmoliti od boga samo za sebe nego da se moramo moliti i za mir sa onima sa kojima živimo, sa našim susjedima, navodi Sveti arhijerejski sinod SPC.

– Sa žaljenjem, pak, konstatujemo da mnogi iz Prištine i iz sveta, ali, što je daleko tragičnije, i iz Beograda, sa različitih ideoloških polova, ne birajući sredstva, pokušavaju da Srpsku pravoslavnu crkvu prikažu kao učesnicu, čak i vinovnika, sukoba i tragičnih događaja. Cilj tih koji po svaku cijenu žele da uvuku crkvu u tragične sukobe jeste da Srpska crkva sa svojim vjernim narodom nestane sa Kosova i Metohije – ističe se u saopštenju.

Podsjećaju i na desetovjekovno neprekinuto prisustvo Eparhije raško-prizrenske na Kosovu i Metohiji.

– A više od svega na to da je Srpska pravoslavna crkva, sa sveštenstvom, monaštvom i vernim narodom, tu opstajala u svim vremenima, u svim uslovima, uprkos najstrašnijim gonjenjima, stradanju i mučeništvu monaha, sveštenika i vjernika, i to isključivo zbog toga što su bili pravoslavni Srbi, verni krstu Hristovom i Kosovskom zavjetu – naglašava se u saopštenju.

Ističu i da se Srpska pravoslavna crkva “uvijek zalagala, kao što se i sada zalaže, da se nesporazumi na Kosovu i Metohiji rješavaju mirno i dijalogom, u cilju mirnog saživota Srba, Albanaca i svih drugih naroda koji na tom području žive”.

– Dajemo punu molitvenu i svaku drugu potrebnu podršku i potporu Episkopu raško-prizrenskom g. Teodosiju, braći sveštenicima, monasima i vjernicima – dodaje se u saopštenju.

Srpska pravoslavna crkva je, naročito velikim silama, mnogo puta, ukazivala na krajnje opasnu politiku vlasti u Prištini, čiji je jedini cilj potpuni izgon srpskog naroda i stvaranje etnički samo albanskog Kosova.

– U tom cilju izvršeno je bezbroj napada na naše svetinje, na naš narod, čak i na srpsku djecu. Posljednjih mjeseci hapšeni su ljudi, bez ikakvih dokaza ili na osnovu fabrikovanih dokaza, otimana je zemlja u posjedu Srba, ukratko, Kosovo i Metohija su danas besudna zemlja, u kojoj nema ni slobode ni minimuma normalnog života za Srbe – poručuje Sveti arhijerejski sinod.

Braći i sestrama na Kosovu i Metohiji, dodaju, upućuju poruku bezgranične ljubavi i očinske brige.

– Srpska crkva će, gde god da živi i pastirski deluje, nastaviti da štedro pomaže vas, svoj mnogostradalni, ali nepokolebivi, ponosni narod na Kosovu i u Metohiji želeći da vam u i ovim teškim danima pruži utjehu, toplinu i nadu – ističe se u saopštenju.

Naposlijetku, ističemo da su za Srpsku pravoslavnu crkvu Kosovo i Metohija neodvojivi dio države Srbije. Podržavamo i podstičemo nastavak miroljubivog dijaloga u cilju postizanja mira i rešavanja životno važnih pitanja za sve koji u pokrajini žive, zaključuje se u saopštenju.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakBubić: Podnijeli smo prigovor na optužnicu; Ne postoji krivično djelo (VIDEO)
Naredni članakSavjet ministara: Utvrđen Prijedlog sporazuma s ciljem jačanja regionalne saradnje