Vijesti

Sertifikati za 43 malinara

BRATUNAC, 16. NOVEMBRA /SRNA/ – U Bratuncu su danas uručeni sertifikati za 43 uzgajivača maline koji su pohađali višemjesečnu obuku u okviru projekta "Integralna proizvodnja maline", kako bi proizvodnju blagovremeno prilagodili uslovima tržišta.
Menadžer Udruženja žena "Priroda" iz Bratunca Željana Pjevalica, koja je uručila sertifikate malinarima, rekla je Srni da je edukacija organizovana zbog toga što će uskoro uslov za izvoz na zapadnoevropsko tržište biti to da malina bude proizvedena na integralni način. 

"Cilj je da omogućimo uzgajivačima maline da se pripreme za taj način proizvodnje da bi mogli odgovoriti uslovima za plasman robe na svjetsko tržište", pojasnila je Pjevalica. 

Ona je navela da je besplatnu obuku pohađalo 68 malinara, ali je njih 43 ispunilo uslove za dobijanje sertifikata, te dodala da su ovakve obuke predviđene i za naredni period. 

Edukacija, koja je podrazumijevala više predavanja i dvije praktične radionice, organizovana je uz podršku Instituta za međunarodnu saradnju njemačkog saveza visokih narodnih škola, a polaznicima su uručeni edukativni materijal, radni listovi za evidentiranje svih aktivnosti u malinjacima, te brošure o integralnoj proizvodnji maline.

 

 

Izvor: Srna

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close