Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen istakla je na konferenciji za novinare da se Bosni i Hercegovini otvara put za pregovore za pristupanje Evropskoj uniji, onda kada BiH ispuni tražene uslove.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić, koji je na čelu delegacije zvaničnika iz Republike Srpske na 6. Kineskom međunarodnom uvoznom sajmu u Šangaju, danas je sa predstavnicima kompanije Sinofarm posjetio zdravstveno-tehnološki, farmaceutski i inovacijski dio ovog prestižnog sajma.

Riječ je o najvećem sajmu ovog tipa u Kini, gdje učestvuju brojni visoki zvaničnici iz Kine i svijeta i oko 3.500 kompanija iz 140 zemalja, u organizaciji Vlade Narodne Republike Kine i Kineskog međunarodnog uvozno-izvoznog biroa, a koji se održava u Šangaju od 5. do 10. novembra.

– Imao sam priliku da razgovaram sa predstavnicom uprave kompanije Sinofarm, gospođom Cue Sjaođja, uz čije posredstvo smo uspostavili značajne kontakte sa firmama koje oni zastupaju u Kini. Tema ovogodišnje izložbe Sinofarma tiče se intervencija u starenju u saradnji sa biofarmaceutskom kompanijom Seragon Farmaceutikals – poručio je Šeranić.

On je naglasio da je posebno značajno to što je imao priliku da se upozna sa inovacijama kada je u pitanju medicinska oprema, a posebno primjena vještačke inteligencije u medicini.

– Savremena dijagnostika u budućnosti će se, u velikom dijelu, oslanjati na vještačku inteligenciju, što ne samo da će ubrzati procese u medicini, nego i omogućiti zdravstvenim radnicima kompletniji uvid u stanje pacijenta, a zdravstvenim sistemima, dugoročno, bolji uvid u zdravstveno stanje populacije. U tom dijelu saradnja sa kompanijama iz Kine biće nam od velikog značaja – naglasio je Šeranić.

Šeranić je sa članovima delegacije iz Republike Srpske koji sarađuju sa kompanijama iz Kine učestvovao u nizu sastanaka, koji su se odnosili na projekte iz oblasti elektro-energetskog sektora, putne infrastrukture, prečišćavanja otpadnih voda, kao i ekoloških mjera u industriji.

– Srpska je kao strateški partner inicijative “Јedan pojas – jedan put” do sada kroz realizaciju infrastrukturnih projekata poput autoputeva, izgradnje ključnih elektroenergetskih projekata, kao i Bolnice u Doboju, u značajnoj mjeri ostvarila saradnju sa Kinom, što nam daje optimizam da takvu saradnju nastavimo i ubuduće – rekao je Šeranić, dodajući da su mogućnosti za saradnju sa tako velikom i snažnom zemljom značajna prilika za Srpsku.

Delegacija zvaničnika Republike Srpske boravi u višednevnoj posjeti u Kini gdje se održavaju sastanci sa predstavnicima kineskih kompanija, te predstavljanje infrastrukturnih projekata koji se već realizuju u saradnji sa kineskim partnerima, kao i mogućnosti za buduću saradnju. Takođe, delegacija će posjetiti i gradove Sudžou i Hangdžou gdje će imati priliku da razgovaraju sa predstavicima najvećih kompanija iz ovih regija.

U delegaciji zvaničnika iz Republike Srpske su i ambasador BiH u Kini Siniša Berjan, ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Zlatan Klokić, ministar porodice, omladine i sporta Selma Čabrić, ministar trgovine i turizma Denis Šulić, kao i predstavnici Ministarstva saobraćaja i veza i Ministarstva finansija u Vladi Republike Srpske, te lokalnih zajednica i javnih preduzeća. U Šangaju boravi i delegacija Privredne komore Republike Srpske na čelu sa predsjednikom Komore Perom Ćorićem.

Foto: rtrs.tv/Ustupljena fotografija

Izvor: SRNA

Prethodni članakBiH predloženo uslovno zeleno svjetlo za otvaranje pristupnih pregovora sa EU
Naredni članakKaran: Intenzivna potraga za Miškovićem kojem je izrečena presuda za obljubu