Vijesti

Šeranić: Građani da ostanu u kućama, jer je to najpotrebnije

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić pozvao je građane da se pridržavaju svih mjera prevencije širenja virusa korona, te im poručio da ostanu u svojim kućama, jer je to najpotrebnije u vrijeme pandemije.

Šeranić je istakao da se Republika Srpska za ovaj scenario pripremila od polovine januara, te dodao da se radi na tri polja.

– Јedna grupa mjera usmjerena je ka tome da se spriječi i ograniči u maksimalnoj mjeri `uvoz` virusa iz inostranstva i to su one mjere koje se odnose na kontrolu granica i karantina koji su uspostavljeni – istakao je ministar zdravlja Srpske za Dnevni avaz.

Prema njegovim riječima, druga grupa mjera usmjerena je ka tome da suzbijemo širenje virusa korona unutar zajednice, a odnose se na ograničavanja kretanja i obavezne socijalne distance.

Šeranić je istakao da se treća grupa mjera odnosi na jačanje kapaciteta zdravstvenog sistema, a to je nabavka respiratora, zaštitne opreme, opremanje dodatnih kapaciteta u okviru bolnica, hirurških sala.

On je naglasio da je Italija najbolji primjer da samo podizanje bolničkih kapaciteta, bez preventivnih i restriktivnih mjera, ne daje rezultate, te dodao da se mora ići sa kaznama ukoliko ljudi ne poštuju mjere izolacije.

Foto: N.N.

Izvor: SRNA

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close