Vijesti

SDS uputio žalbe GIK-u i CIK-u BiH

Banjaluka – Gradska organizacija SDS-a Banjaluka uputila je žalbu banjalučkoj Gradskoj izbornoj komisiji /GIK/ na njenu odluku prema kojoj je uskraćeno pravo posmatrača SDS-a za posmatranjem svih izbornih aktivnosti GIK-a, izjavio je danas član Gradskog odbora i kandidat SDS-a za odbornika u skupštini grada Banjaluka Ljubo Ninković.

On je rekao novinarima u Banjaluci da je istovremeno žalba na tu odluku upućena i Centralnoj izbornoj komisiji /CIK/ BiH.
“Razlog kojeg je naveo GIK jeste da je SDS u koaliciji sa drugim političkim subjektima i da zbog toga nema pravo na posmatrača, a u žalbi smo se pozvali na Izborni zakon BiH na član koji predviđa da svi politički subjekti, koalicije, nezavisni kandidati koji se kandiduju u osnovnoj izbornoj jedinici imaju pravo da akredituju svog posmatrača”, naveo je Ninković.

On je dodao da su zakonskim rokom predviđena tri dana za odgovor na žalbu, koji bi trebalo da uslijedi početkom naredne sedmice.

“Smatramo da žalba mora biti usvojena s obzirom da smo se pozvali na Izborni zakon BiH koji je viši pravni akt u odnosu na uputstvo za akreditovane posmatrače na koje se pozvao GIK. Vjerujemo da se radi o nekoj vrsti propusta GIK-a i da će odgovorom na žalbu ispraviti tu grešku”, rekao je Ninković.

On je podsjetio i da je SDS za Gradsku skupštinu Banjaluka kandidovao samostalnu odborničku listu, a da je u trci za gradonačelnika u koaliciji sa strankama Saveza za promjene.

Izvor: agencije

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close