Savjet ministara utvrdio je danas Prijedlog osnova za zaključivanje Sporazuma o priznavanju profesionalnih kvalifikacija medicinskih sestara, veterinara, farmaceuta i babica u kontekstu Srednjoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini, kao i tekst ovog sporazuma koji će biti upućen Predsjedništvu BiH.

Sporazum je predložilo Ministarstvo civilnih poslova u Savjetu ministara.

Ovaj prijedlog je jednoglasno utvrđen na današnjoj vanrednoj telefonskoj sjednici, a za
potpisnika Sporazuma predložena je predsjedavajuća Savjeta ministara Borjana Krišto.

Potpisivanje je planirano na Samitu Berlinskog procesa u Tirani, 16. oktobra, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Riječ je o sporazumu kojim se olakšava mobilnost stručnjaka unutar regiona automatskim priznavanjem stručnih kvalifikacija za medicinske sestre, veterinare, farmaceute i babice, čime se jača regionalna saradnja i daje podsticaj ekonomskom razvoju zapadnog Balkana.

Zaključivanje ovog sporazuma još je jedan korak naprijed u realizaciji obaveza BiH u okviru zajedničkog regionalnog tržišta, u skladu sa politikom proširenja i zahtjevima EU, nakon što je ranije potpisan Sporazum o priznavanju stručnih kvalifikacija doktora medicine, doktora dentalne medicine i arhitekata, ističe se u saopštenju.

Podrškom mobilnosti stručnjaka, BiH je dobila priliku da ostvari napredak u oblasti zdravstva, veterine i farmacije, a od ranije i arhitekture, uz jačanje konkurencije u tim oblastima.

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA

Prethodni članakSinod SPC: Mnogi bi da nas uvuku u tragične sukobe, cilj im je da Crkva i Srbi nestanu sa KiM
Naredni članakDOBOJ: Održano edukativno predavanje za trudnice (VIDEO)