Vijesti

Savjet bezbjednosti danas o Kosovu

Booking.com
Savjet bezbjednosti UN danas će, na zahtjev Srbije, zasjedati povodom odluke Prištine o formiranju takozvane vojske Kosova.

Na sjednici bi trebalo da govori predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je ranije izjavio da formiranje takozvane vojske Kosova predstavlja najgrublje kršenje Rezolucije 1244 Savjeta bezbjednosti i da je time ugrožen mir i bezbjednost na čitavom Balkanu.

Vučić je istakao da će na sjednici Savjeta bezbjednosti reći istinu o tome koliko je Srbija truda i energije uložila za komporimis sa Prištinom i koliko drugi to nisu željeli.

“Srbija je ispunila sve stavke Briselskog sporazuma, Priština nijednu. Formiranjem takozvane vojske Kosova, prekršen je niz sporazuma. O takvim potezima zvanični Beograd upozorio je celu međunarodnu zajednicu, pet stalnih članica Saveta bezbednosti, deset ostalih i Generalnu skupštinu UN”, rekao je Vučić i dodao da će to još jednom ponoviti u Njujorku.

Na internet stranici Savjeta bezbjednosti UN saopšteno je da će na današnjoj sjednici biti razgovarano o rezolucijama UN o Kosovu, među kojima je i 1244 o međunarodnom civilnom i vojnom prisustvu na Kosovu i osnivanju Unmika.

Na dnevnom redu naći će se Rezolucija 1160 o embargu na oružje SR Јugoslavije zbog stanja na Kosovu, Rezolucija 1199 o situaciji na Kosovu, te Rezolucija 1239, koja poziva na pristup UN i humanitarnog osoba u ostale dijelove SR Јugoslavije.

Šef Misije Srbije u UN Milan Milanović poslao je 14. decembra pismo predsjedniku Savjeta bezbjednosti UN u kojem zahtijeva hitan sastanak Savjeta zbog odluke Prištine da Kosovske bezbjednosne snage preinači u vojsku samoproglašenog Kosova, što predstavlja kršenje Rezolucije 1244 iz 1999. godine.

Sjednica će biti otvorena za javnost, a zakazana je za 15.00 časova po srednjoevropskom vremenu

RTRS

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close