Vijesti

Sankcionisano 68,2% kontrolisanih učesnika u saobraćaju

Na području CJB Doboj sankcionisano 68,2% kontrolisanih učesnika u saobraćaju

 

Na području Centra javne bezbjednosti Doboj, u periodu od 27. juna do 04 jula 2016. godine, otkriveno je ukupno 1120  prekršaja iz Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH i Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima u Republici Srpskoj. Od ukupno 1557 kontrolisanih učesnika u saobraćaju, za učinjene prekršaje izdat je ukupno 1061 prekršajni nalog. Iz saobraćaja je isključen 101  vozač i 48 vozila.

Zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola sankcionisano je 66  vozača. Zbog koncentracije alkohola u organizmu od preko 1 gr/kg lišena su slobode zadržavanjem 22 vozača, kao i 4 pješaka koji su se kretali kolovozom pod dejstvom alkohola. Od toga, kod 5 vozača alkotestiranjem je utvrđena koncentracija alkohola u organizmu od preko 2 gr/kg, kod 16 vozača utvrđena  koncentracija alkohola u organizmu od 1 do 2 gr/kg, dok je jedan vozač odbio da se podvrgne alkotestiranju. Kod ostalih 44 vozača utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu do 1 gr/kg.

U navedenom periodu sankcionisano je 427 vozača zbog prekoračenja dozvoljene brzine kretanja vozila. Od toga 261 vozač prekoračio je  dozvoljeno ograničenje brzine kretanja u naseljenim mjestima,  dok su 166 vozača prekoračili dozvoljenu brzinu kretanja van naseljenog mjesta. Najveći broj prekoračenja dozvoljene brzine kretanja u naseljenim mjestima (150) i van naselja (100) evidentiran je u rasponu od 10 do 20 km/h.

Zbog nekorištenja sigurnosnog pojasa sankcionisana su 144 učesnika u saobraćaju.

Od ukupno kontrolisanih 127 vozača mopeda, motocikla i bicikla sankcionisana su 33 vozača mopeda, (18 zbog nekorištenja zaštitne kacige), 65 biciklista (29 zbog nekorištenja zaštitne kacige) i 14 vozača motocikla (6 zbog upravljanja vozilom prije sticanja prava). Zbog nekorištenja svjetloobojnog prsluka sankscionisan je 31 biciklista i 23 pješaka koja su se noću kretala kolovozom bez svjetloodbojnog prsluka.

Zbog upravljanja vozilom prije sticanja prava, nekorištenja propisane opreme  i drugih prekršaja  iz Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH  sankcionisano je 15 vozača traktora i radnih mašina.

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close