Vijesti

Sa bratskih i specijalnih veza prešli na ekonomske od kojih se živi

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da je Srbija od 2014. godine u razne projekte u lokalnim zajednicama u Srpskoj uložila oko 30 miliona evra, zajedno sa juče dogovorenih 9,3 miliona evra, što je za Srpsku više nego značajna pomoć i poruka da se sa bratskih, specijalnih veza prešlo na ekonomska pitanja.

“Ono što čine predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i Vlada Srbije u posljednje vrijeme prema Srpskoj i svim našim lokalnim zajednicama je ono što su svi građani sa obje strane Drine očekivali i u prethodnom periodu – da mi te naše paralelne specijalne veze pretočimo u nešto konkretno i vidljivo”, rekao je Višković. 

On je sinoć za Televiziju “Pink” naveo da je Vlada Srbije od 2014. godine za sve lokalne zajednice u Srpskoj odobrila grant sredstva kao pomoć u vidu donatorskih sredstava za izgradnju raznih objekata, od škola, vrtića, domova zdravlja, domova kulture, vodovoda. 

“To je značajna pomoć za Srpsku i Vučiću sam u razgovoru zahvalio na tome. Evo krenuli smo sa priče na djela i dogovorili smo projekat `Srbija tri` gdje su za 2019. godinu za 37 lokalnih zajednica u Srpskoj odobreni projekti vrijedni 9,3 miliona evra”, rekao je Višković. 

On je naveo da je sa Vučićem razgovarao i o ubrzanju svih procedura u Srpskoj i u Srbiji u vezi sa izgradnjom zajedničkih energetskih kapaciteta u gornjem toku Drine, na području Foče gdje će biti izgrađene tri hidrocentrale – Buk Bijela, Foča i Paunci. 

Višković je naveo da je Buk Bijela projekat koji je već odmakao u realizaciji u smislu da su riješeni imovisnki odnosi, eksproprijacija, idejni projekat, te da je dobijena i ekološka dozvola. 

On je naveo da se u istočnom dijelu Srpske o tom projektu priča, najmanje, posljednjih 50 godina i kod građana se izaziva nevjerica u smislu “evo i ovi nastavljaju po starom, samo pričaju ništa se ne radi”. 

“Zato sam zamolio Vučića da na tom polju ubrzamo procedure i dobio sam uvjeravanja da ćemo već u drugoj polovini ove godine krenuti sa radovima na izgradnji energetskih objekata na Drini. Mislim da je to više nego značajno i za Srpsku i za Srbiju, jer je riječ o tri energetska projekta koji su snage negdje oko 200 megavata i za šta je potrebno oko 425 miliona evra za izgradnju”, rekao je Višković. 

Prema njegovim riječima, to su objekti koji proizvode ekološki čistu energiju, koja se bez problema može prodati na svjetskom tržištu i omogućiće elektroprivredama Srbije i Srpske da svoju energetsku stabilnost podignu na veći nivo. 

“Po prvi put otkad postoji Srpska imamo tako važne velike infrastrukturne projekte koje radimo skupa i to je poruka građanima i sa jedne i sa druge strane Drine da sa tih naših bratskih veza prelazimo i na ekonomska pitanja od kojih građani žive”, rekao je Višković. 

On očekuje da će se već u drugoj polovini godine početi sa nekim pripremnim radovima na Buk Bijeloj, jer dok se čeka izrada glavnog projekta, za šta treba gotovo godinu dana, biće dovoljno posla. 

Na konstataciju novinara da neki građani Srbije pitaju gdje idu te pare i kako se troše, Višković je rekao da sve što je do sada Srbija uložila u Srpsku, ko god želi da provjeri to može da uradi i dobiće i njegovu pomoć da obiđe te projekte. 

“Ovdje nema nema politike, prevare, kriminalnih radnji, ovo je nešto što građani Srpske sa oduševljenjem prihvataju i dočekuju”, rekao je Višković. 

On je najavio da će se početkom maja, najvjerovatnije u Etno-selu “Stanišići” kod Bijeljine, okupiti svi načelnici i gradonačelnici iz Srpske, ukupno 62 lokalne zajednice, i nekoliko iz Federacije gdje je većinsko srpsko stanovništvo, a doći će i Vučić, premijer Srbije Ana Brnabić, predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Srpske Željka Cvijanović i drugi zvaničnici i iz Srpske i Srbije. 

Premijer Srpske kaže da će to biti prilika da se kaže hvala za sve što se radi. 

“Naši načelnici i gradonačelnici žele da zahvale Vučiću i Vladi Srbije za sve ove projekte koji su urađeni i koji će se raditi”, rekao je Višković i dodao da zna da ima kritičara sa obje strane Drine, ali da u ovom slučaju kritika nema mjesta, jer je ovo nešto što je vidljivo i bez zloupotreba. 

Foto: www.blic.rs

SRNA

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close