Vijesti

Romska populacija i obrazovanje

Misija OEBS-a u Bosni i Hercegovini organizovala je danas okrugli sto u Doboju, o provođenju revidiranog akcionog plana BiH o obrazovnim potrebama Roma na prostorima Republike Srpske. Učesnici događaja su imali priliku da razmijene mišljenja u vezi plana, te da predstave primjere prakse u svojim školama i institucijama, koje se provode u cilju obezbeđivanja podrške učenicima Romske populacije da steknu osnovno i srednje obrazovanje.

Osnovnu školu Dositej Obradović u Doboju trenutno pohađa šest učenika romske populacije. Pedagog u ovoj školskoj ustanovi Gina Bjegojević kaže da se obrazovanje Roma uglavnom završava na nižim razredima.

Dragan Joković izvršni direktor Udruženja građana za promociju obrazovanja Roma „Otaharim“ iz Bijeljine kaže da obrazovanje Roma zavisi od odnosa lokalne zajednice prema ovoj populaciji.Jedan od problema je i njihov privremeni odlazak iz sredine, što dovodi do prekida školovanja.

Revidirani akcioni plan BiH o obrazovnim potrebama Roma donesen je 2010. godine. Vijeće ministara je obrazovalo ekspertski tim koji ima obavezu da sačini izvještaj koji bi ocijenio koliko se daleko odmaklo na putu uključivanja Roma u sistem obrazovanja, istakla je Valerija Tišman , službenica za obrazovanje banjalučkog OSCE-a.

 

Novinar: Bojana Lugonjić

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close