Vijesti

Referendum će koštati 1.425.000 KM

Siniša Karan, predsjednik Komisije za sprovođenje referenduma o Danu republike rekao je da su izvršene sve pripreme i da će referendum biti održan kako je planirano, 25. septembra.

Dodao je da je komisija danas donijela niz akata normatične prirode, te da je utvrđeno da će referendum koštati 1.425.000 KM.

Karan je rekao da će sad biti upućen zahtjev Centralnoj izbornoj komisiji BiH da dostavi birački materijal te je dodao da ne očekuje da se CIK ogluši o taj zahtjev zato što je saradnja sa Republičkom komisijom zakonska obaveza.

Dodao je da su mogući problemi u Brčko distriktu nastali zbog odluke supervizora, ali da se očekuje da će državljani RS u distriktu moći glasati na drugi način.

Pojasnio je i da će se pripreme za referendum nastaviti i u slučaju eventualnih odluka Suda BiH, zato što su se stekli svi zakonski i formalni uslovi da se on odži i nemoguće ga je osporiti.

” Formalno pravno referendum je savjetodavnog karatktera koji je zakonodavac prepisao kao predhodno izjašnjavanje koje formalno ne mora da obavezuje Narodnu skupštinu koju će odluku na kraju donjeti”, rekoa je on i precizirao da se iz tog razloga ova odluka ne odnosi na rješenje Ustavnog Suda BiH.

U organizaciji oko održavanja referenduma učestvovaće ukupno oko 15.000 ljudi.

Sljedeća sjednica komisije zakazana je za 22.08.

Izvor: nezavisne

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close