Vijesti

Realizovan projekat „Razmišljaj drugačije“

U okviru projekta „Razmišljaj drugačije“ koji implementira udruženje „VIZIJA“ Doboj, a koji je podržan od strane USAID-ovog projekta „PRO-Budućnost“,  članice udruženja žena „RUKA“ iz MZ Kalošević, Opština Tešanj, posjetili su Regionalni Muzej u Doboju gdje su se upoznale sa kulturno-istorijskim i vjerskim nasleđem  naroda  šire dobojske regije. Prezentaciju rada i postavke Regionalnog Muzeja u Doboju, gošćama iz Tešnja je prezentovala gospođa Milka Ćosić, viši kustos Muzeja.

Kroz stručno-edukativnu radionicu „Vrijednost i uticaj porodice u procesu izgradnje pomirenja i promocije razumijevanja i tolerancije“, učesnici projekta  su se upoznali sa izazovima i mogućnostima koji se otvaraju u okviru same porodice, a koji direktno mogu dugoročno stvoriti pozitivnije i tolerantnije društvo.

„Doboj i Tešanj su dva susjedna grada  i stoga Doboj našim današnjim gošćama sigurno nije nepoznat. Zato smo ga nastojali predstaviti sa malo drugačijeg aspekta. Vidimo da je to izazvalo posebno pozitivne utiske. Udrženje „RUKA“ je inače izuzetno aktivna i dinamična grupa žena koja oko sebe širi dobar duh i pozitivnu energiju. Zato su one idealan partner za realizaciju aktivnosti i ostvarenje misije i ciljeva projekta „Pro-Budućnost“. Siguran sam da smo ovim putem poslali još jednu pozitivnu priču iz Doboja koji želi biti dobar domaćin svim dobronamjernim ljudima, ali i pokazati svojim primjerom da mir, povjerenje i razumijevanje među građanima i narodima nemaju nikakvu alternativu,“ – izjavio je Rado Đurđević, koordinator za projekat „Pro-Budućnost“ u ime Grada Doboj.

„Kroz našu lokalnu inicijativu „Razmišljaj drugačije“ i projekat PRO-Budućnost, udruženje „VIZIJA“ Doboj je imao zadovoljstvo da ugosti naše drage prijateljice iz udruženja žena „RUKA“ iz MZ Kalošević, te da im zajedno sa gospođom Milkom Ćosić, višim kustosom u Muzeju, predstavimo kulturno-istorijsko i vjersko naslijeđe naroda sa područja šire dobojske regije. Nakon posjete našem muzeju, prisustvovali smo radionici „Vrijednost i uticaj porodice u procesu  izgradnje pomirenja i promocije razumijevanja i tolerancije“, koju je održala Vesna Vukmirović, diplomirani socijalni radnik. Tokom radionice, učesnicima projekta je predstavljena  i „Platforma za mir“ koju je potpisao i podržao i Savjet Ministara BiH a koja je osnovna poruka svih aktivnosti u okviru „PRO-Budućnost“ projekta.

Ovom prilikom želim da se zahvalim na pruženoj podršci i učešću u ovoj aktivnosti i članovima  Radne grupe u okviru „PRO-Budućnost“ projekta iz Doboja: Milici Pavlović, Aleksandru Goganoviću i Radi Đurđeviću, koordinatoru ispred Gradske uprave.

Projekat PRO-Budućnost se nastavlja i u narednom periodu i sigurno da će naše udruženje „VIZIJA“ Doboj u našem gradu organizovati još mnogo sličnih aktivnosti, sve u cilju izgradnje povjerenja, razumjevanja i odgovornosti za budućnost“, – istakla je Zorica Davidović, predsjednica  udruženja „VIZIJA“ Doboj i dodala da njeno udruženje već aktivno priprema nove projekte.

Projekat “Razmišljaj drugačije” je podržan od strane USAID-ovog projekta „PRO–Budućnost“ koji implementira CRS (Catholic Relief Services), u saradnji sa Caritasom Bosne i Hercegovine, Forumom građana Tuzle, Helsinškim parlamentom građana Banja Luka i Međureligijskim vijećem u Bosni i Hercegovini, Institutom za razvoj mladih KULT, Nansen dijalog centrom Mostar i Helsinškim odborom za ljudska prava Republike Srpske.

RTV Doboj

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close