Vijesti

Raste zaduženost i spoljni dug BiH

Jačanje dolara i švajcarskog franka, kao posljedica izlaska Velike Britanije iz Evropske unije, uticaće na povećanje duga BiH u dolarima te donijeti nove nevolje građanima BiH zaduženim u švajcarskoj valuti, ocjenjuju za CAPITAL ekonomski analitičari.

 

Građani Velike Britanije glasali su juče na referendumu za izlazak iz Evropske unije, a odmah nakon objavljivanja rezultata došlo je do bure na svjetskim berzama.

Cijene akcija na svjetskim berzama ošto su pale. Funta je na najnižem nivou u odnosu na dolar od 1985. godine, a istovremeno je pao i evro prema dolaru za 3,3 odsto, što je njegov istorijski najveći pad u jednom danu.
Analitičari kompanije FXLider navode da je nakon objavljivanja rezultata referenduma finansijsko tržište doživjelo pravu buru.
„Većina rizičnijih finansijskih instrumenata kao što su britanska funta, evro, akcije i fjučersi kako u Evropi tako i u Aziji i SAD-u, doživjeli su nagli pad, a investitori se preusmjerili na sigurnije instrumente kao što su japanski jen, američki dolar i zlato“, navodi se u njihovoj analizi.

Prema podacima Ministarstva finansija i trezora BiH, od ukupnog spoljnog duga BiH, koji je na kraju prošle godine iznosio 8,4 milijarde KM, 7,51 odsto ili oko 630 miliona KM je u američkim dolarima, dok je 51,2 odsto duga u evrima.
Ekonomski analitičar Zoran Pavlović ističe za CAPITAL da će povjerenje u EU kao sistem i organizaciju sada biti poljuljano, jer je velika ekonomija, kakva je Velika Britanija, napustila EU.

„Berza reaguje po principu straha od gubitka sigurnosti, zarade i stabilnosti. To je sada poljuljano i naravno da će vlasnici evra pokušati da pobjegnu u neku stabilniju valutu, a jedna od tih valuta je švajcarski franak. Takođe, može se očekivati i jačanje dolara, a to će, naravno, dovesti do rasta našeg duga u drugim valutama. Taj dug će rasti kako bude rastao dolar, tu nema nikakve dileme“, istakao je Pavlović.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Sarajevu i Mostaru Vjekoslav Domljan kaže da će proces izlaska Velike Britanije iz EU trajati oko dvije godine te da će se u prvoj fazi nastojati smiriti tržišta. U svakom slučaju, prema njegovim riječima, posljedice izlaska su negativne za sve.

„Britanci su od lošeg izabrali lošije. Svjetska tržišta su reagovala u smislu da je funta najniža u posljednjih 30 godina. Kada je u pitanju naša zaduženost, naravno da će se u ovom trenutku negativno odraziti na dug u dolarima, ali ne znamo kako će tržišta u narednim mjesecima da se ponašaju. Prvi efekti su negativni, tu nema dileme, ali glavnina naših tokova je vezana za EU, a kurs evra i marke je stabilan“, istakao je Domljan za CAPITAL.

Finansijski stručnjak Srećko Bogunović, ipak, ne očekuje značajne probleme, jer je, kako kaže, ovo kratkoročni udar i brzo će doći do stabilizacije.
„Mislim da će se evro vrlo brzo vratiti, funta malo sporije, ali mi sa njom i nemamo nekih dodirnih tačaka. Što se tiče franka, švajcarska vlast će i dalje nastaviti da kontroliše svoju valutu“, naglasio je Bogunović.

Izvršni direktor Centra za istraživanje i studije GEA Marko Martić kaže da je još uvijek teško procijeniti kako će se kretati valute u narednom periodu, ali da je sigurno da će građani u BiH zaduženi u švajcarcima imati nove probleme ukoliko dođe do rasta te valute u odnosu na evro.

Švajcarska Centralna banka saopštila je da je intervenisala na tržištu valuta jer se franak našao pod „pritiskom rasta“ nakon što je na referendumu u Britaniji pobjedu odnijela opcija za izlazak iz EU.

Profesor Fakulteta poslovne ekonomije u Bijeljini Srđan Damjanović kaže za CAPITAL da bi odluka Velike Britanije mogla izazvati tektonske poremećaje na finansijskim tržištima, jer nije zanemarljiva činjenica da je EU napustila država koja ima 46 miliona stanovnika i koja je imala ogroman prihod i BDP, ističući da ovakva odluka neminovno može dovesti i do slabljenja engleske funte.

On ističe i da je ovo jasna poruka EU da mora krenuti sa ozbiljnim reformama.
„Evropska unija će najvjerovatnije ubuduće imati potpuno novi pristup i prema zemljama koje su kandidati za članstvo u EU. Reforme u EU su neminovne. Birokratski aparat EU je preglomazan i komplikovan i Englezi ga nisu željeli više podržavati“, ističe Damjanović.

Izvor: Kapital, bn

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close