Vijesti

Raste cijena pilećeg mesa u Srpskoj

U proteklih mjesec dana cijene mesa u Srbiji su drastično skočile. Svinjsko meso je pokupilo od 30 do 40%, a piletina do 20%.

 

Skok cijena mesa je evidentan i u Republici Srpskoj, takođe svinjetine, ali i piletine koja se i najviše konzumira, a čiji proizvođači sve više negoduju zbog, kako oni smatraju, i dalje niskih cijena.

Cijene mesa, pogotovo svinjskog, u Srbiji su skočile između 30 i 40%. Pileće meso na tamošnjem tržištu je poskupilo do 20%.

Kod nas su cijene piletine takođe u porastu, ali su prema tvrdnjama živinara i dalje vrlo niske jer su potražnja i potrošnja značajno opale, dok su ponuda i proizvodnja porasle, što ne može obezbjediti rentabilno poslovanje, kažu živinari.

Prije 20-ak dana ministar poljoprivrede Republike Srpske, Stevo Mirjanić, rekao je da će Vlada i ministarstvo snažno podržati peradarsku proizvodnju u Republici Srpskoj, te da će se ta podrška odnositi na primarni, proizvođački i finalni, prerađivački dio.

U okviru toga, ministar je obećao odgovarajuća sredstva za proširenje objekata finalne prerade u oblasti živinarstva. Od obećanja, za sada, ništa.

Proizvođači piletine tvrde da se za sada trude da sa sadašnjim cijenama obezbjede poslovanje koje im samo pokriva troškove i to kako bi izbjegli stvaranje zaliha.

Ovdašnja piletina se djelimično izvozi u susjedne zemlje, ali su to manje količine.

Za veći plasman je neophodno priznavanje sekrtifikata ovdašnje Kancelarije za veterinarstvo kako bi se moglo izvoziti i u zemlje Evropske unije.

Izvor: bntv

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close