Sarajevske političke institucije i mediji tradicionalno pokušavaju da prikriju latentnu poruku antisemitizma koji je istorijski prisutan u muslimanskom društvu u BiH, a Hamasov napad na Izrael i nasilje u Gazi koje je uslijedilo otežali su to nastojanje, jer je postalo nemoguće prikriti spontane javne izlive antiizraelskih i antisemitskih stavova.

Ovo se ističe u osvrtu Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zličina i traženje nestalih lica na krizu u Gazi i ponovnu pojavu antisemitizma u BiH.

U tekstu se navodi da će hronična nestabilnost vlasti u BiH i međunacionalna neprijateljstva neizbježno dovesti do toga da će međunarodni problemi, posebno oni koji se dotiču muslimanskog svijeta, povećati tenzije unutar države.

Štaviše, kao što je vidljivo u ovom slučaju, dodaje se, ove tenzije se danas manifestuju u povećanju nivoa antisemitizma u javnosti.

– Ovu situaciju još opasnijom čini činjenica da su muslimanima naseljeni dijelovi BiH i dalje dom brojnim spavačkim ćelijama Al-kaide i ISIL-a koje bi se mogle aktivirati ako i kada stigne naređenje (treba imati na umu da je BiH dala više dobrovoljaca u ISIL po glavi stanovnika od bilo koje zemlje u Evropi).

Prema situaciji iz oktobra ove godine, izvještaji italijanskih obavještajnih službi govore da u BiH djeluje skoro 20 islamističkih terorističkih grupa. Iako se čini da je bezbjednosna situacija stabilna u dijelovima države koji su naseljeni Hrvatima i Srbima, nažalost, većina sarajevskih političkih institucija i medijskih kuća nije spremna da se suoči sa ovim problemom, nego radije povlađuje latentnim antisemitskim strujama u društvu BiH – ističe se u osvrtu.

Kada se sagleda ova realnost, navodi se u tekstu, aktuelni rat između Hamasa i Izraela povećaće još jedan raskol u društvu BiH i stvoriti ovoj zemlji novu dimenziju diplomatskih i bezbjednosnih problema.

– Važno je napomenuti da trenutni porast antisemitskog raspoloženja i djelovanja u
BiH preovladava samo u dijelovima koji su naseljeni muslimanima. Na hrvatskim i srpskim prostorima, vlada bitno drugačija atmosfera – naglašava se u tekstu.

U Republici Srpskoj, na primjer, dodaje se u osvrtu Republičkog centra, tokom proteklih 15 godina politički lideri ulažu združene napore na razvijanju veza sa Izraelom i podržavaju izraelske interese na međunarodnim forumima.

Podsjeća se da je Јerusalem Post, na primjer, opisao Republiku Srpsku kao “najboljeg prijatelja Izraela u Evropi”.

– Tokom obilježavanja “Dana Izraela” u Banjaluci, ambasador Izraela u BiH Dejvid Koen zahvalio je predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku riječima: “Gospodine predsjedniče, Država Izrael Vam je zahvalna na Vašem ličnom doprinosu da BiH nikada ne glasa protiv Izraela u UN niti na bilo kom drugom međunarodnom forumu”.

Godine 2014, u Banjaluci je otvoren Јevrejski kulturni centar, za koji je Radio Slobodna Evropa rekao da je prvi centar te vrste koji je otvoren na Balkanu nakon Drugog svjetskog rata, podsjeća se u tekstu.

Kompletan osvrt Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zličina i traženje nestalih lica dostupan je na veb stranici: https://www.rcirz.org/osvrt-republickog-centra-na-krizu-u-gazi-i-ponovnu-pojavu-antisemitizma-u-bih/.

Foto. rtrs.tv

Izvor: SRNA

Prethodni članakU Srpskoj rođene 22 bebe; Doboj bogatiji za tri nova stanovnika
Naredni članakKojić: Bošnjaci svaku priliku koriste da propagiraju ratne ideje i podižu tenzije