Vijesti

Radnici Farmlanda: Glas koji niko ne čuje

Ovim pismom se želi ukazati na težak položaj radnika, ali i životinja na ovoj farmi. Nakon štrajka od prije par mjeseci većina radnika je prisiljena da potpiše otkaze, a na farmi je ostalo nekoliko radnika pred penziju, ističu radnici “Farmlanda”.

 

“Dok rukovodstvo “Farmlanda” uživa u raskoši koju im je omogućila farma, luksuznim autima, kućama, stanovima, radnici nemaju ni za hljeb. Oostali su im dužni od 5 do 8 plata, preko 30 putnih troškova, neuplaćeno zdravstveno i socijalno”, navodi se u pismu radnika “Farmlanda”.

“Na rukovodećim mjestima svi zaposleni kao portiri, a onda postavljeni na direktorska mjesta, od  generalnog direktora, direktora fabrike stočne hrane, direktora proizvodnje, direktora veterinarske ambulante koja nema nijednog zaposlenog, a svi su u rodbinskim vezama, braća, kumovi…sa završenom osnovnom školom.

Zadnji u nizu je Predrag Zgonjanin, bivši predsjednik Unije poslodavaca, postavljen da rukovodi izgradnjom fabrike paleta u okviru “Farmlanda”, koja naravno nikad nije otvorena i pored uloženih nekoliko stotina hiljada maraka, ali je isti nagrađen audijem A8 i džipom”, ističu radnici ove farme.

Oni u pismi dodaju da prilikom štrajka, predstavnici sindikata Republike Srpske, Aleksandar Tomić i Boško Grgić, umjesto da se zalažu za radnička prava, viđeni su sa rukovodstvom farme u restoranima na ručkovima.

“Na farmi nema hrane. Krave, junice, telad umiru od gladi, a ono krava što je ostalo zajedno sa poljoprivrednom mehanizacijom se rasprodaje, iako su u vlasništvu robnih rezervi, i tako pune džepovi.

Takođe su poklanjane krave Ostoji Nikoliću i Vladimiru Usorcu, kao i dio mehanizacije, nakon čega je prestao prozivati Farmland u medijima.

Ovo je samo mali dio o dešavanjima na farmi, dok je na nadležnim organima da ispitaju poslovanje i nezakonite radnje, koje zna cijelo Lijevče Polje”, navodi se u pismu.

Radnici “Farmalanda”

 

Izvor: bn

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close