Vijesti

Radmanović: Cilj Srpske vrćanje izvornom Dejtonu

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH rekao je da je cilj svega što se radi u Republici Srpskoj vraćanja izvornom Dejtonu i da će Narodna skupština, vjerovatno, na prijedlog sadašnje vladajuće koalicije usvojiti određene odluke o vraćanju svih nadležnosti.

– To je posao koji se ne može završiti preko noći. I to je još jedna mogućnost za razgovore u okviru BiH – kaže Radmanović.

On je naveo da većina u Republici Srpskoj smatra da je bolje imati samostalnu Republiku Srpsku, nego da bude u BiH, ali da u SNSD-u niko nije avanturista.

– Svi realno procjenjuju političku situaciju i znaju da je sadašnja realnost međunarodno priznata BiH sastavljena od dva entiteta – rekao je za “Avaz TV” Radmanović i dodao da sve što se radi jeste s ciljem vraćanja izvornom Dejtonu, što nije van BiH.

On je konstatovao da je BiH zemlja Bošnjaka, Srba, Hrvata i dva entiteta i da Republika Srpska hoće sva ona prava koja joj Ustav BiH, odnosno Aneks četiri Dejtonskog mirovnog sporazuma, omogućuje.

– Hoćemo da imamo prava koja nam je ustav obezbijedio, pošto su nam dijelom oduzeta, hoćemo da ih vratimo, a, ako do toga ne dođe, onda i mogućnost samoopredjeljenja – naveo je Radmanović.

Istakao je da predstavnici Republike Srpske u zajedničkim institucijama ne blokiraju njihov rad.

– Suština je da je Narodna skupština Republike Srpske, koju svi koji radimo ovdje priznajemo kao vrhovni organ, rekla da nema uslova za donošenje odluka. Nije rekla da se ne radi, nego da nema uslova za donošenje odluka, osim u situacijama kada procijenimo da je to štetno za Republiku Srpsku – rekao je Radmanović.

Konstatujući da je tačno da zbog toga većina radnih tijela na nivou BiH ne radi, Radmanović je naveo da Predsjedništvo BiH radi više od ostalih jer je procjena srpskog člana Milorada Dodika da se tamo mogu donositi štetne odluke, što on nastoji da spriječi.

– Ostali organi, uglavnom, ne rade kad treba donositi odluku – rekao je Radmanović i dodao da zbog toga za sada nema sjednica parlamentarnih domova, a da će se vidjeti kako će biti ubuduće.

Govoreći o dopunama Krivičnog zakona BiH koje je na isteku mandata donio tadašnji visoki predstavnik Valentin Incko, Radmanović je rekao da se radi o kukavičkom činu, koji je uzrokovao krupne političke probleme.

– Znao je da će izazvati probleme svima, narodima, svom nasljedniku. Time što je uradio blokirao je sve i doveo do još gore klime nego što jeste, skoro onemogućio dogovor – naglasio je Radmanović.

Prema njegovim riječima, Incko je razradio verbalni delikt, zabranio slobodu mišljenja, govorenja, što je takođe kukavički.

– U svakom slučaju, oduzima nam značajno vrijeme u BiH za razgovore – kaže Radmanović.

Kada je u pitanju nastavak rada zajedničkih institucija, Radmanović je poručio da sve tri strane moraju da popuste i da se mora pronaći kompromis.

– Moramo naći rješenja za to, koja jesu povratak Ustavu. Da li je to povratak Ustavu sav onakav kakav mi tražimo iz Republike Srpske ili neka druga rješenja, ne može se reći u ovom momentu – rekao je zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma.

On je istakao da je put za prevazilaženje svih problema u BiH razgovor, u kojem sve strane moraju popuštati da bi bio postignut dogovor.

Prema Radmanovićevim riječima, da bi u BiH sve funkcionisalo kako treba, potrebno je da Federacija BiH riješi svoje probleme, uključujući i implementaciju prošlih opštih izbora.

Radmanović se slaže da su potrebne izmjene u Izbornom zakonu BiH, ali smatra da maksimalistički zahtjevi ne vode tome, posebno kada se primičemo godini pred izbore kada je teško šta promijeniti.

Kada je u pitanju uloga EU u tome, on je ocijenio da EU ima nerealne zahtjeve i da oni, iako su malo modifikovani, neće proći.

– Evropa na ovom prostoru može uspjeti samo ako nas povuče u EU bez ikakvih uslova, ako nastave sa ispunite ovaj uslov, pa onaj, što mi nećemo uraditi za 30 godina, nema ništa od ovih zemalja zapadnog Balkana – kaže Radmanović.

Upitan o tome u kom je svojstvu srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik nastupao na Samitu nesvrstanih u Beogradu, Radmanović je rekao da je to pitanje za Dodika, ali da je ispred njega pisalo da je član Predsjedništva BiH.

Foto: glassrpske.com

Izvor: SRNA

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close