Policijska uprava Doboj apeluje na građane da u sezoni godišnjih odmora preduzmu intenzivnije mjere zaštite kako bi umanjili rizik od situacija u kojim bi kriminogena lica, koristeći nepažnju ili odsustvo domaćina, mogli ugroziti ili otuđiti njihovu imovinu.

Kako bi se zaštitili od provalnika i svoje domaćinstvo učinili sigurnijim, građanima savjetujemo da za vrijeme odsustva iz stana ili kuće ne ostavljaju otvorene prozore ili balkonska vrata, niti spuštene roletne. Takođe, u blizini stambenih objekata ne treba ostavljati predmete koji bi eventualnom izvršiocu omogućili lakši pristup objektu. Radne mašine, alate i druge vrijedne predmete koje građani često ostavljaju neobezbjeđene u dvorištu, treba unijeti u garaže i pomoćne objekte, koji će biti zaključani. Vrijednosti (novac, nakit, umjetnička djela i druge vrijedne predmete) treba ostaviti na čuvanje nekome od povjerenja. Dragocjenosti i novac se ne ostavljaju u kući ni na tzv. „skrivenim mjestima“, jer i provalnicima su takva mjesta poznata. Dobro je obezbjediti fotografije nakita i vrijednijih predmeta radi prepoznavanja, u slučaju eventualnog izvršenja krivičnog djela.

Ključeve od stana takođe ne treba ostavljati na „skrivenim mjestima“, nego osobi od povjerenja koja će češće obilaziti kuću ili stan, a pri tom povremeno osvjetliti prostorije i prazniti poštansko sanduče kako se ne bi stekao utisak da u kući ili stanu niko ne boravi.

Na društvenim mrežama ne treba ostavljate poruke o svom odsustvu, obavjestiti lično samo one koje je neophodno.

U cilju očuvanja povoljnog stanja bezbjednosti Policijska uprava Doboj sprovodi planirane preventivne mjere i aktivnosti na sprečavanju vršenja krivičnih djelan u kojim su objekt napada imovina građana, kao i druge operativne aktivnosti usmjerene na sprečavanje svih zakonom kažnjivih radnji.

Tokom prošlog ljeta, odnosno u periodu jun-avgust 2021. godine evidentirano je 98 krivinih djela protiv imovine. U istom periodu 2020. godine evidentirano je 127 krivičnih djela, a 2019. godine 111 ovakvih krivičnih djela.

Podsjećamo da je zaštita od kriminala umnogome efikasnija ukoliko i sami građani preduzimaju određene mjere radi lične zaštite i zaštite svoje imovine, te ukoliko sarađuju međusobno i sa policijom.

Zato apelujemo na građane da ukoliko uoče neobične situacije ili sumnjiva ponašanja nepoznatih lica u svojoj zgradi, u blizini kuće, na parkingu ili u neposrednom okruženju, odmah pozovu policiju na besplatan dežurni broj 122. Poziv može biti i anononiman.

Foto: haber.ba

Izvor: Policijska uprava Doboj

Prethodni članakDOBOJ: Od početka godine povećan broj turista u Srpskoj (VIDEO)
Naredni članakDogodilo se na današnji datum, 24. jun