Iako se većina roditelja trudi da bude što bolja i uspješnija u odgoju djeteta, psiholozi tvrde da ćemo one kojima to najbolje ide prepoznati zahvaljujući određenim frazama kojima se koriste.

Na primjer, oni kažu kako dobri roditelji djetetu pružaju podršku, utjehu i pomoć kada su mu potrebne, ali mu pritom i dalje daju određenu slobodu da se i samo isproba u izazovima koje mu život donosi.

Jedna od fraza koja odaje dobre roditelje glasi “ovdje sam za tebe”. 

Ovom rečenicom roditelji daju do znanja svom djetetu da će uvijek biti na njegovoj strani, a uz to i da su mu podrška kada god ono zatreba. 

Naime, upravo su roditelji ti koji bi trebali biti prve osobe kojima se dijete obrati kada ima problem, a ne da ga skriva i bori se s njim u samoći.

Mnogi su roditelji, ponekad i sasvim nesvjesno, skloni pretjeranom kritikovanju, osuđivanju ili kažnjavanju djeteta kada pogriješi, a to samo pravi više štete nego koristi, objašnjavaju psiholozi za Parenting For Brain.

Druga fraza koju dobri roditelji često koriste je: “Vidim da si uznemiren/a, kako ti mogu pomoći?” Ovo je rečenica koja pokazuje djetetu da roditelji prepoznaju njegov problem, svjesni su njegove ozbiljnosti te su mu spremni pomoći bez ikakvih drugih uslova. Psiholozi naglašavaju da dijete čije potrebe roditelji vide i ne ignorišu odrasta u uspješnu te sretnu odraslu osobu.

Foto: Pexels/Ilustracija

Izvor: Nezavisne

Prethodni članakTrik uz koji će vam odjeća u ormaru uvijek mirisati fenomenalno
Naredni članakDOBOJ: Goganović uručio pehar pobjedničkoj ekipi Rekreativne lige u odbojci (FOTO)