Zanimljivosti

Pronađena podmornica koja je nestala davne 1968. godine

Francusku podmornicu koja je nestala prije više od 50 godina konačno je pronašao tim pronalazača, piše BBC.

Francuska ministarka odbrane Florence Parly objavila je ovu informaciju u ponedjeljak, opisujući ovo otkriće kao veliko olakšanje i značajan tehnološki podvig.

Tačno 52 mornara bila su u podmornici Minerve kada je nestala u blizini luke Toulon, na južnoj francuskoj obali, u januaru 1968. godine. Prethodni napori da se pronađe podmornica bili su bezuspješni.

Parly je ranije ove godine najavila da će uložiti dodatne napore kako bi se pronašla ova podmornica i kako bi ožalošćene porodice konačno pronašle svoje voljene.

Novi istraživački tim je, kako se izvještava, ponovo analizirao podatke o nesreći, uključujući informacije o plimi i oseki, kako bi pomogao da se pronađe olupina uz pomoć nove tehnologije.

Konačno otkriće napravilo je nekoliko pronalazača koji su bili na čamcu koji pripada privatnoj američkoj kompaniji Ocean Infinity, izjavio je neimenovani francuski pomorski zvaničnik.

Nestala podmornica je pronađena 45 kilometara od Toulona i to na 2.370 metara ispod površine vode. Ovo je bila samo jedna u nizu smrtonosnih katastrofa koje su uključivale vojne podmornice širom svijeta tokom 60-ih godina prošlog stoljeća.

Foto: AFP

Izvor: Klix


Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close