Upravni odbor Privredne komore Republike Srpske daje punu podršku institucijama Republike Srpske, posebno instituciji predsjednika Republike Srpske s ciljem dosljednog sprovođenja odluka Narodne skupštine Srpske i ustavnih nadležnosti koje mu pripadaju, saopšteno je iz ove institucije.

Kao zastupnici interesa privrede Republike Srpske koja je temelj funkcionisanja sistema, iz Privredne komore Srpske su pozvali institucije i pojedince da se bez kalkulacija i dnevnopolitičkih interesa ujedine u borbi za očuvanje imovine i institucija Republike Srpske kao osnove za stvaranje elementarnih uslova privrednog razvoja Republike Srpske.

Članovi Upravnog odbora Privredne komore Republike Srpske pozvali su predstavnike međunarodne zajednice da prestanu sa politikama koje ugrožavaju privredni ambijent i perspektive razvoja, što u krajnjem rezultira padom standarda i kvaliteta života građana Republike Srpske.

Upravni odbor Privredne komore Republike Srpske smatra da usporavanju privrednog rasta u Republici Srpskoj značajno doprinosi pogoršanje političkog ambijenta, kao posljedica nametnutih odluka OHR, kojima se direktno potkopava institucionalno-pravni poredak i imovinska prava Republike Srpske.

Članovi Upravnog odbora Privredne komore Srpske na sjednici su razmatrali i Informaciju o privrednim kretanjima u Srpskoj za period januar-jul 2023. godine.

– Prema ovoj informaciji, u odnosu na 2022. godinu, za prvih sedam mjeseci ove godine pad je zabilježen u industrijskoj proizvodnji, u prometu u industriji, obimu robne razmjene Republike Srpske sa inostranstvom, broju zaposlenih u industriji, a realni BDP za prvo i drugo tromjesječe 2023. godine, bilježi niske pozitivne stope rasta od 0,9, odnosno 0,7 odsto – navodi se u saopštenju.

Iz Privredne komore su istakli da je posebno zabrinjavajuće da je najveći pad realnog BDP-a procijenjen u prerađivačkoj industriji od 3,1 odsto u prvom tromjesečju, odnosno sedam odsto u drugom.

Foto: komorars.ba

Izvor: RTRS

Prethodni članakDodik uputio otvoreno pismo Šmitu
Naredni članakStevandić: Dan srpskog jedinstva – blagodet i ponos srpskog naroda