High Tech

Pripremite se za najveći “Supermjesec”

Ukoliko ove godine niste posmatrali nijedan važniji astronomski događaj, preporučujemo da oči uperite ka nebu 14. novembra i potražite veliki Mjesec.

 

Naime, u slučaju vedrog neba, moći ćete posmatrati pojavu ‘Supermjeseca’ u najvećoj verziji još od 1948. godine. Naš najveći prirodni satelit će se 14. novembra na nebu pojaviti i do 14 odsto veći i 30 odsto svjetliji nego inače.

Razlog je pozicija Mjeseca u odnosu na Zemlju koji će se tada nalaziti na oko 45.000 kilometara bliže nego u periodu najudaljenije pozicije. S obzirom da je mjesečeva orbita eliptična, naš se satelit naizmjenično nalazi u perigeju – najbližoj tački u putanji i apogeju – najudaljenijoj tački u putanji oko Zemlje.

Perigej iznosi oko 360.000 km, dok apogej iznosi oko 405.000 km.

Takođe, na pojavu ‘Supermjeseca’ utiče poravnanje Zemlje, Mjeseca i Sunca, kao i potencijalna pozicija našeg satelita bliže horizontu koja stvara iluziju dodatnog uvećanja.

Sljedeći značajan ‘Supermjesec’ desiće se tek 25. novembra 2034. godine. S druge strane, ‘obični’ ‘Supermjeseci’ dešavaju se relativno često i nerijetko prolaze neprimjećeni.

 

 

 

Izvor: BN

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close