Vijesti

Primopredaja projekta opremanja Doma zdravlja Šamac

Svečana primopredaja projekta opremanja Doma zdravlja Šamac medicinskom opremom, koji je realizovan donatorskim sredstvima Vlade Japana, biće održana danas u prostorijama opštine Šamac, saopšteno je iz Ambasade Japana u BiH.
Ambasada Japana je dodijelila iznos od 77.869 evra /oko 152.300 KM/ Domu zdravlja Šamac za nabavku novog multifunkcionalnog radiološkog uređaja u okviru Grant programa Vlade Japana za temeljne projekte /GAGP/.

Prije implementacije ovog projekta, Dom zdravlja Šamac posjedovao je jedan RTG aparat, koji je bio donacija Vlade Japana.

Međutim, poplave koje su zadesile opštinu 2014. godine potpuno su oštetile donirani RTG aparat.

Direktni korisnici projekta, čiji je cilj unapređenje nivoa zdravstvenih usluga u opštini Šamac, jeste 1.500 pacijenata – korisnika radioloških usluga na godišnjem nivou, dok su indirektni korisnici više od 19.000 stanovnika opštine Šamac i oko 6.000 stanovnika susjednih opština Donji Žabar i Pelagićevo.

Ceremonija primopredaje projekta opremanja Doma zdravlja Šamac medicinskom opremom zakazana je za 12.30 časova.

Druga ceremonija primopredaje projekta opremanja Doma zdravlja Domaljevac-Šamac medicinskom opremom zakazana je za četvrtak, 16. jun, u 10.00 časova.

Za sprovođenje ovog projekta Vlada Japana je Domu zdravlja Domaljevac-Šamac dodijelila iznos od 42.642 evra /83.401 KM/.

Dom zdravlja je zdravstvena ustanova od značaja za stanovnike opštine Domaljevac-Šamac. Međutim, poplave 2014. godine trajno su oštetile postojeći ultrazvučni aparat i laboratorijsku opremu.

Stoga je cilj projekta omogućavanje nastavka pružanja usluga ultrazvučne i laboratorijske dijagnostike u prostorijama Doma zdravlja Domaljevac-Šamac.

Na godišnjem nivou, ukupan broj korisnika ultrazvučnog aparata je oko 600, dok je broj korisnika laboratorijskih usluga na godišnjem nivou oko 1.500, uključujući biološke, bakteriološke i hematološke pretrage.

Ceremonijama će prisustvovati zamjenik šefa Misije Ambasade Japana u BiH Kazumasa Mijazaki.

Ove godine Japan i BiH obilježavaju 20 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa. Ambasada Japana u BiH želi da ova dva projekta budu simbol prijateljstva koje narod Japana i BiH gaje posljednjih 20 godina, dodaje se u saopštenju.

 

Izvor: agencije

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close