Zanimljivosti

Priča o čuvenom Robertu Capi i gubljenju fotografija za koje je riskirao život

Robert Capa poznat je kao vrhunski fotograf, ali i kao čovjek koji je svjedočio “Danu D” davne 1944. godine, kada je sa vojnicima stajao na frontu. Dok su oni ispaljivali hice iz puške, on je svojim aparatom pravio historiju.

Najveća invazija u historiji, nakon koje je slijedio kraj Drugog svjetskog rata odigrala se 6. juna 1944. godine u Normandiji. 

Čovjek koji je osjetio, vidio i doživio taj dan zove se Robert Capa. Sa svojim aparatom probijao se kroz front bilježeći ono što je cijeli svijet trebalo da vidi. Njegove fotografije zabilježile su momente koji su prikazivali borbu američkih vojnika, te su umalo zauvijek izgubljeni.

Capa je rođen u Mađarskoj, na “Dan D” imao je 30 godina i već je bio poznat po svom radu u građanskom ratu u Španiji. Kada ga je Life magazin poslao da pokriva Dan D, taj zadatak je potvrdio njegovu famoznu rečenicu: “Ako fotografije nisu dovoljno dobre, to znači da ne stojite dovoljno blizu”.

Invazija je počela u 6:30 sati ujutro, kada je Capa sa vojnicima izašao napolje. Za 90 minuta napravio je 106 fotografija, koje je uskoro poslao uredniku Johnu Morrisu na izradu.

“Čekao sam utorak i srijedu da dobijem fotografije borbe. Bio sam veoma anksiozan i djelomično sam se smirio tek kada me Robert nazvao u srijedu poslijepodne da mi javi da je poslao fotografije po kuriru. Cijeli svijet je čekao na njegove fotografije”, kazao je John Morris.

Morris dodaje kako je kurir ubrzo stigao sa fotografijama, te kako ih je on odmah poslao u mračnu sobu na razvijanje. Želio ih je dobiti što prije i naglasio je da ih je potrebno razviti u što kraćem periodu. 

“Nekoliko minuta kasnije, mladić po imenu Dennis Banks utrčao je u moj ured. Rekao je da su snimci uništeni. Kazao je kako je žurio i pritom nije pazio na detalje, te su fotografije u izradi u potpunosti uništene. Požurio sam da provjerim da li je to istina i uskoro vidio da smo uspjeli spasiti samo nekoliko snimaka”, kazao je Morris dodavši kako su upravo te fotografije postale svjetski poznate.

Foto: Hotelviento, Life

Izvor: Klix


Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close