Vijesti

Prezentacija projekta “lokalna partnerstva za zapošljavanje”

projekti-za-zapošljavanjeU sali Skupštine grada održana je prezentacija projekta „Lokalna partnerstva za zapošljavanje“ kojeg finansira Evropska unija, u iznosu od četiri miliona evra. Prezentaciji su prisustvovali predstavnici lokalne zajednice, Zavoda za zapošljavanje, škola, poslovnog i nevladinog sektora.

Uslov za učešće u projektu je da privredni,  javni i nevladin sektor zajednički učestvuju u kreiranju projekta, koji bi omogućio otvaranje novih radnih mjesta. Koordinator projekta Džemal Hodžić rekao je da je program prilagođen svim lokalnim zajednicama u BiH, s tim da će prednost imati poplavljena područja.

-Predviđeno je da finansiramo između 17 i 20 grantova .Vrijednost pojedinačnog granta iznosiće od 150.000 do 200. 000 evra uz obavezno sufinansiranja aplikanata u procentu od 10 do 40%, rekao je Hodžić.

Spremnost da učestvuju u ovom projektu iskazali su i u Gradskoj upravi Doboj. Zamjenik gradonačelnika Dragan Vasilić rekao je da je ova lokalna zajednica spremna da sarađuje sa ostalim akterima, koji moraju biti uključeni u projekat. Na dobojskom području, prema poslednjim podacima, registrovano je oko 8. 500  nezaposlenih.

-Grad Doboj ima sigurno šta da ponudi, pogotovo kada je u pitanju izgradnja proizvodnih kapaciteta za preradu voća i povrća, istakao je Vasilić.

projekti-za-zapošljavanje2Realizaciju ovog projekta pozdravili su i u Nevladinoj organizaciji „Topeer“. Snežana Šešlija kaže da je posebno raduje činjenica da nevladin sektor ima mogućnost da učestvuje u politici zapošljavanja, što do sada nije bio slučaj.

-Mislim da nam ovaj projekat daje mogućnost da na neki način saniramo posljedice posle poplava što se tiče zapošljavanja. Kroz ovaj program nezaposlenost u grad Doboju mogli bismo smanjiti od  5 do 10%,  navela je Šešlija.

Ukupna vrijednost projekta koji provodi Međunarodna organizacija rada je 4,4 miliona eura, od kojih je 3 miliona eura namijenjena za dodjelu bespovratnih sredstava lokalnim zajednicama u Bosni i Hercegovini. Za prijavu projekata,  koji će ocjenjivati tročlani međunarodni tim eksperata, konkurs je raspisan do kraja juna.

 

Novinar: Bojana Lugonjić

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close