Vijesti

Presuda u korist radnika negativno će uticati na rad “Željeznica”

Direktor “Željeznica Republike Srpske” Dragan Savanović rekao je da će presuda Vrhovnog suda Srpske, prema kojoj, firma radnicima treba da isplati 15 miliona KM, negativno uticati na poslovanje kompanije, jer će ostati bez likvidnih sredstava.
Savanović je naveo da je preduzeće ovu presudu izgubilo nakon što su dobojski Osnovni i Okružni sud donijeli presudu u korist preduzeća, te ocijenio da su sudovi ti koji su napravili propuste.

“Čudno je da u različitim predmetima, kod različitih firmi, po istom osnovu budu drugačije presude”, rekao je Savanović večeras za Radio-televiziju Republike Srpske.

On je izrazio nadu da će rješavanju problema pomoći plan restrukturisanja preduzeća koji je dostavljen Vladi Republike Srpske.

“Dobro će nam doći pomoć Svjetske banke koja je izvršila uvid u poslovanje, te iznijela svoje prijedloge”, rekao je Savanović.

On je dodao da je jedan od prijedloga mijenjanje Zakona o željeljeznicama, kao i unutrašnja reorganizacija, dok se čeka mišljenje o prijedlogu da se dio “Željeznica” izdvoji, te da postanu samostalna preduzeća i da žive od svog rada.

Osim toga, kaže Savanović, pod znakom pitanja je i opstanak putničkog saobraćaja, koji zahtijeva velika ulaganja da bi se održao, a evidentno je da je putnika sve manje.

“Očekujemo da će početkom narednog mjeseca biti gotov konačan prijedlog Svjetske banke, te da će početkom decembra pred Vladom Srpske biti njegova prezentacija”, rekao je Savanović.

Kada je riječ o novoj sistematizaciji radnih mjesta, Savanović je naveo da je predviđeno da sadašnji broj radnika “Željeznica Republike Srpske” bude smanjen za oko 300.

“Prije svega, pokušaće se penzionisati oni koji imaju uslove za penziju na osnovu godina staža. Određen broj radnika će se prekvalifikovati, dok će jedan broj radnika, uz otpremnine, morati napustiti preduzeće”, rekao je Savanović.

On ne očekuje da će taj proces biti završen “preko noći” i dodaje da će se broj radnika smanjivati postepeno ako investicije budu išle po planu, kako je i dogovoreno.

Izvor: agencije

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close