Kultura

Preminula Lidija Pilipenko

Јedna od najvećih srpskih balerina i koreografkinja Lidija Pilipenko preminula je danas u 83. godini Beogradu, saopštili su iz Narodnog pozorišta.

Cio život Pilipenko je posvetila baletu i Narodnom pozorištu u kojem je stvarala, prvo kao balerina, a kasnije kao koreografkinja.

– Njena posvećenost baletskoj umetnosti bila je nesvakidašnja, iskrena, maštovita, sa dubokom umetničkom porukom i zato će njeni baleti ostati nezaboravni, a njen doprinos ovoj umetnosti neizbrisiv – poručili su iz srpskog nacionalnog teatra.

Lidija Pilipenko završila je srednju baletsku školu u Beogradu, a usavršavala se u Londonu. Tokom bogate karijere gostovala je u Tokiju, Londonu, Parizu, Lozani, Atini…

Ostaće zapamćena po maestralnim solističkim ulogama u kultnim baletima – “Labudovo jezero”, “Čudesni mandarin”, “Karmen”, “Don Kihot” i “Žizela”.

Bila je autor libreta i koreografije za djela “Banović Strahinja”, “Јelisaveta”, “Večiti mladoženja”, “Samson i Dalila” i “Šeherezada”.

Nagrađena je na bijenalu u Ljubljani, a dobila je i nagrade SIZ kulture Beograda i Novog Sada i pet nagrada Narodnog pozorišta.

Igrala je i na filmu – “Kako su se voleli Romeo i Јulija”, “Zvižduk u osam”, “Formula”.

Njen suprug je bio Muharem Pervić, a sin prerano preminuli glumac Igor Pervić.

Vrijeme i mjesto sahrane Lidije Pilipenko biće naknadno saopšteni.

Foto: narodnopozoriste.rs

Izvor: SRNA

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close