Pred Apelacionim vijećem Suda BiH danas počinje obnovljeno suđenje ratnom komandantu tzv. Armije BiH u Srebrenici Naseru Oriću i njegovom saborcu Sabahudinu Muhiću.

Zbog višestrukih bitnih povreda krivičnog postupka, Apelaciono vijeće početkom juna ukinulo je oslobađajuću presudu Oriću i Muhiću i naložilo ponovljeni pretres.

Optuženi su da su 92. u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili trojicu zarobljenih Srba: Slobodana Ilića, Milutina Miloševića i Mitra Savića.

Uoči obnovljenog suđenja, porodice srpskih žrtava i srpski zvaničnici smnjaju u pravičan ishod.

Ratni sarajevski sudija Šaban Maksumić, za žrtve ponižavajućom, a za pravosuđe skaradnom presudom, ispostaviće se, neuspješno je pokušao da “ispolira” krvavu biografiju optuženih zločinaca.

Isti onaj sudija, koji je svojim potpisom godinama ranije iz bijeljinskog tužilaštva u sarajevske ladice na čuvanje, premjestio spis Orić.

I isti onaj “moralista” koji je, sramotno, presudu čak i proslavio – organizujući feštu za odabrane.

Nisu svjedoci Tužilaštva bili dovoljno uvjerljivi, njihova objašnjenja nisu bila logična, slobodno je procjenjivao “moralista” Maksumić. Prethodno, nalagao psihijatrijska vještačenja poput onog Ibranu Mustafiću. Drugima pak nije dozvoljavao da o prijetnjama i premlaćivanju članova porodice progovore, kao što je bio slučaj sa zaštićenim svjedokom – inače očevicem likvidacije zarobljenih Srba.

Nasuprot njima, bezrezervno je “vjerovao” instruisanim, krivokletstvu sklonim svjedocima odbrane, njihovim naučenim i gotovo identičnim “svjedočenjima”.

Tolerisao njihove promjene iskaza i naprasne “amnezije”. I na kraju, nemajući kuda, načinio početničku grešku i presudu zasnovao na nepostojećim dokazima!

I zbog toga je Apelaciono vijeće presudu ukinulo i naložilo obnovljeno suđenje. Zbog svega pobrojanog i zbog farse od prvostepenog postupka, žrtve i porodice opravdano sumnjaju da bi u obnovljenom suđenju mogli da gledaju reprizu.

– Јa mislim da je ovaj predmet bio sve vrijeme jedna velika farsa, jedno bacanje prašine u oči žrtvama, a sve s ciljem da se ne izrekne ni jedna osuđujuća presuda za Bošnjake, kako bi mit o Srebrenici ostao još dugo godina na snazi, kaže Radojka Filipović, predsjednica Udruženja porodica zarobljenioh boraca i nestalih civila opštine Bratunac.

Maksumićevoj pravosudnoj kataklizmi prethodila je sarajevsko-srebrenička horska i institucionalna. Uoči optužnice, zločinac Orić naprasno je postao saradnik federalnom ministru za boračka pitanja Salki Bukvareviću. Savjetovao ga je u procesu revizije boračkih spiskova 28. divizije Srebrenica. Kako – otkrilo je suđenje – svi Orićevi saborci koji nisu svjedočili u njegovu korist, alhemično su nestajali sa boračkih spiskova, iako su kao borci ranjeni ili čak i odlikovani.

Istovremeno, protiv postupajućeg tužioca Miroslava Јanjića inspektor SIPE Dženana Omerhodžić sa saradnicima “kreirala” je lažnu krivičnu prijavu za navodno uzimanje mita. Sve kasnije priznala, iz SIPE suspendovana i ponovo na posao vraćena, bez sudskog epiloga.

I Orićev ljuti ratni protivnik iz Bratunca, Sreten Petrović, hapšen je zbog uticaja na svjedoke. No i taj slučaj – dvije godine kasnije – bez sudskog je epiloga.

– Ako bi se bavili činjenicama i dokazima dakle NO je do sada već trebao biti na izdržavanju kazne iako neću reći zaslužene kazne jer se ovaj proces vodi za ubistvo 3 lica a znamo svi da je Haški tribunal potvrdio za ubistvo preko 60 lica da NO može da se procesuira. Nažalost bojim se kako će se završiti taj proces, ističe Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih Republike Srpske.

I taj “veliki predmet Orić”, jednim potpisom izuzet je iz Bijeljinskog okružnog tužilaštva i skriven u sarajevske ladice. A to dodatno stvara nepovjerenje i srpskih žrtava i zvaničnika u rad bh. pravosuđa.

– Radi se o jednom krvniku i prokletniku koje je srpski narod ubijao samo zato što su pravoslavne vjere i što pripadaju srpskom narodu. I ovaj narod je rekao svoje o njemu a sramno pravosuđe, vidjećemo kako će to izgledati. Nemam povjerenja u to, naglašava predsjednik Srpske, Milorad Dodik.

Razočarenje radom bh. pravosuđa ne skriva ni predsjednica Vlade Srpske. Željka Cvijanović podsjeća na brojne anomalije od retrokativne primjene strožih zakona samo za Srbe, pa nadalje.

– Prvo se politički određivalo da su jedni krivi a drugi ne i onda se to sudskim odlukama potvrđivalo, što je nedopustivo, zaključuje premijerka.

Da li će Apelaciono vijeće u kojem će sjediti Tihomir Lukes, Dragomir Vukoja i Senadin Begtašević, ispraviti sve greške “moraliste” Šabana Maksumića i njegove družine!? Vratiti bar malo vjere u pravdu i pravičnost srpskim žrtvama!? I bar uncu dostojanstva bh pravosuđu!?

Ili će nastaviti put u potpuni sunovrat?

RTRS

Prethodni članakNezadovoljstvo naroda sve veće
Naredni članakDanas počinje škola