U Republici Srpskoj zaključno sa krajem septembra, od 280.816 korisnika penzije, dominira starosna penzija sa 61,93 odsto ili 173.899 korisnika, što je pozitivno i poželjno, saopšteno je iz Fonda za penzijsko-invalidsko osiguranje Srpske.

Potom slijedi porodična penzija sa 25,53 odsto ili 71.685 i invalidska penzija sa zastupljenošću od 12,48 odsto odnosno 35.057 korisnika.

– U posljednjih nekoliko godina imamo iz mjeseca u mjesec trend povećanja procenta korisnika starosne penzije na jednoj i trend smanjenja procenta korisnika porodične i invalidske penzije. Ovakav trend i struktura korisnika penzije Fond PIO Republike Srpske svrstava u sam vrh penzijskih fondova sa prostora bivše Јugoslavije – navedeno je u saopštenju.

Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju, pravo na starosnu penziju ima osiguranik kada navrši 65 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja i taj uslov važi, kako za žene, tako i muškarce osiguranike

Osiguranik koji nema navršenih 65 godina života, ima pravo na starosnu penziju kada navrši 60 godina života i 40 godina penzijskog staža, što se, takođe, odnosi i na muškarca i na ženu.

Izuzetno, osiguranik-žena koja nema navršenih 65 godina života ima pravo na starosnu penziju kada navrši 58 godina života i 35 godina staža osiguranja.

Prosječan vremenski period korištenje prava na starosnu penziju je 16,77 godina, invalidsku 18,51 i porodičnu penziju 17,26 godina.

Kada je riječ o prosječnoj starosti osiguranika u momentu ostvarivanja prava na starosnu penziju, ona iznosi 61,59 godina.

Prosječna starost muškaraca u momentu ostvarivanja prava je 62,09 godina, dok žene u prosjeku starosnu penziju ostvaruju nešto mlađe u odnosu na muškarce, sa 60,81 godinu.

Prosječan broj godina ostvarenog penzijskog staža u momentu ostvarivanja prava na starosnu penziju je 32,55 godina. Posmatrano po polu prosjek godina staža u momentu ostvarivanja prava za muškarca je 33,89, a za ženu 30,45 godina.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakUdruženje logoraša: Puna podrška institucijama Srpske u zaštiti nacionalnog interesa Srba i očuvanja Srpske
Naredni članakMinistarstvo finansija: Isplaćeno 4,6 miliona KM za vlasnike osme emisije obveznica