Ministarstvo privrede i preduzetništva u saradnji sa Privrednom komorom Republike Srpske održalo je prezentaciju podsticaja za direktna ulaganja i podsticaja za razvoj malih i srednjih preduzeća i preduzetništva.

Konkurs za prijave otvoren je od 17. avgusta i trajaće do 17. septembra.

Predstavnici Ministarstva i Privredne komore saglasni su da je ovogodišnja sredstva od 14,6 miliona KM za direktna ulaganja i podsticaj razvoju malih i srednjih preduzeća potrebno povećavati.

Pomoćnik ministra za privredni razvoj Ivana Sandić Blagojević rekla je da je namjera Ministarstva da u saradnji sa poslovnom zajednicom Srpske u narednom periodu obezbijedi veći budžet za ove namjene.

Ona je navela da predmet projekta za ovogodišnji javni poziv može biti uvođenje savremenih tehnologija, nabavka nove ili polovne opreme i mašina koje nisu starije od osam godina i da minimalna vrijednost ulaganja mora biti 50.000 KM.

Predsjednik Privredne komore Pero Ćorić rekao je da ovogodišnja sredstva nisu dovoljna za investicione cikluse koje očekuju privrednici Srpske, ali da se ta sredstva svake godine povećavaju.

– Nedostatak radne snage, potreban nivo tehnološke opremljenosti, digitalizacija privrede, to su sve izazovi koji su pred našim privrednim subjektima. Naravno da ćemo kroz ove podsticaje, gdje će privrednici nabavljati novu opremu, na neki način u nekom manjem obimu riješiti i jedan i drugi problemi – istakao je Ćorić i apelovao da Vlada Srpske i resorno ministarstvo u budžetu za 2024. godinu obezbijede veća sredstva za ove namjene.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakDOBOJ: Preduzeće računarskom prevarom oštećeno za 3.406 evra
Naredni članakU Srpskoj povećan broj turista, najviše Turaka