Vijesti

Povećanje plata policajcima sa srednjom i višom stručnom spremom

Oko 4.500 policijskih službenika u Srpskoj, uskoro će dobiti platu veću za deset odsto. Omogućiće to Odluka Vlade, donesena na osnovu izmjene Pravilnika o otežanim uslovima rada, ali i izmjene Zakona o platama u MUP-u, koje bi uskoro trebalo da budu upućene u skupštinsku proceduru.


Prvi put, nakon jedanaest godina, policijskim službenicima sa srednjom i višom stručnom spremom, biće povećane plate. Ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač izračunao je da će povišica u prosjeku iznositi 110 KM.

– Prijedlog je da povećamo plate za iznos od deset odsto prosječne plate u MUP-u i to bi trebalo da bude za oko 110 KM više. Dakle, pomenute kategorije policijskih službenika će dobiti povećanje za 110 KM. Ova mjera se odnosi na oko 4.500 policijskih službenika – istakao Lukač.

Među njima je i Radoslav Lakić. Za policijskog službenika, sa 25 godina radnog staža u banjalučkoj Policijskoj upravi, najavljeno povećanje značajan je pomak u izjednačavanju policije Srpske sa agencijama u regionu.

– S obzirom na obimnost isloženost poslova od javnog reda i mira, kriminaliteta, bezbjednosti saobraćaja i drugih poslova u skladu sa zakonom, značiće nam mnogo – priča Lakić.

Isto misli i Lakićev kolega iz Policijske uprave, Zoran Bojić, koji svakodnevno brine o bezbjednosti saobraćaja.

– Upravo povećanje naknade, za uslove rada policijskim službenicima je pokazatelj težine naše profesije i svakodnevnih izazova i opasnosti sa kojima se suočavamo. Značiće nam i u poboljšanju sveukupnog standarda policije.

Da bi plate policijskih službenika bile uvećane, osim današnje odluke Vlade, potrebno je izmijeniti i Zakon o platama u MUP-u. Lukač je uvjeren da će se po hitnom postupku izmjene naći pred poslanicima na nekoj od narednih sjednica.

– Nadam se da neće biti onih koji će biti protiv toga da naši policajci, koji jesu možda i najlošije plaćeni u regionu, poprave svoj status kada je riječ o platama – dodaje Lukač.  

Predsjednica Sindikata radnika unutrašnjih poslova Anica Јondić je bez zvaničnog komentara, dok zvanični dokument ne stigne na njihovu adresu. Podsjeća na aktivnosti koje je Sindikat prošle godine vodio o ovom pitanju.

– Ako se današnja odluka Vlade sagledava u tom svjetlu, ako je to prvi korak Vlade ka neophodnom povećanju platu policijskim službenicima, onda je to korak koji vodi u jedinom mogućem pravcu, a to je pravično pozicioniranje policijskih službenika u skladu sa ispravnim vrednovanjem njihove profesije – ističe Јondićeva.

Prema podacima MUP-a, prosječna plata policijskih službenika sa srednjom stručnom spremom iznosi 833 KM, dok njihove kolege sa višom stručnom spremom imaju nešto veće zarade.

RTRS

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close