Zanimljivosti

Potpuno bijela panda snimljena kako luta divljinama Kine

Potpuno bijela panda snimljena je kako luta bambusovim šumama u Kini, što je prvi ovakav slučaj zabilježen u divljini, kažu stručnjaci.

Snimak je napravljen pomoću infracrvene kamere u aprilu u rezervatu Wolong, oko 2.000 metara iznad nivoa mora u jugozapadnoj kineskoj provinciji Sichuan, saopštili su u subotu lokalni službenici.

Li Sheng, istraživač s Univerziteta u Pekingu, izjavio je za CNN da do sada nije snimljena nijedna albino panda. Takođee, pretpostavlja se da je ova panda stara jednu ili najviše dvije godine.

“Panda je izgledala snažno i njeni koraci su bili stabilni, a to je znak da genetska mutacija možda nije potpuno omela njen život”, rekao je Li.

Prirodni rezervat planira da postavi više infracrvenih kamera kako bi posmatrao njen rast i kako ona komunicira s drugim pandama u tom području.

Životinje s albinizmom, do kojeg dovodi nedostatak melanina, često imaju veći rizik da će ih napasti neki predator u divljini, jer se loše snalaze u prostoru i generalno imaju slabiji vid.

Albino panda je klasificirana kao ugrožena vrsta od Međunarodne unije za očuvanje prirode. Prema Svjetskom fondu za prirodu, u divljini su ostale samo 1.864 jedinke.

Foto: cnn.com

Izvor: Klix

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close