Vijesti

Potpisivanje ugovora o izgradnji prve faze auto-puta na koridoru Pet ce

U Banjaluci će biti potpisan ugovor o izgradnji prve faze auto-puta na Koridoru Pet ce kroz Republiku Srpsku, na pravcu između petlji Јohovac /Tovira/ i Rudanka /Kostajnica/.

Ugovor će potpisati predstavnici Autoputeva Republike Srpske, izvođača radova Integral inženjering i građevinskog preduzeća Granit Skoplje.

Potpisivanju ugovora, koje je zakazano za 9.00 časova u Administrativnom centru Vlade Srpske, prisustvovaće predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković.

Na međunarodni javni poziv za realizaciju ovog projekta najpovoljniju ponudu dostavio je konzorcijum koji čine Integral inženjering iz Laktaša i Granit iz Skoplja. Riječ je o konzorcijumu koji je realizovao jedan od najznačajnijih infrastrukturnih projekata u Srpskoj – auto-put 9. januar Banjaluka-Doboj.

Prema planovima, auto-put na Koridoru Pet ce gradiće se u četiri faze. Prva faza predviđa gradnju dionice od petlje Јohovac /Tovira/ do petlje Rudanka /Kostajnica/ ukupne dužine oko šest kilometara, a druga faza je od petlje Rudanka /Kostajnica/ do Karuša /entitetske granice na jugu/ ukupne dužine oko šest kilometara.

U trećoj fazi predviđena je gradnja dionice od petlje Јohovac do petlje Podnovlje dužine oko 13 kilometara, a u četvrtoj dionice od Vukosavlja do petlje Podnovlje ukupne dužine oko 23 kilometra.

Planirano je da izgradnja faza jedan i dva bude finansirana iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj, a faze tri i četiri iz kredita Evropske investicione banke.

Izgradnja ovog auto-puta u Srpskoj trebalo bi da košta više od 500 miliona evra.

U naredna dva mjeseca trebalo bi da počne i izgradnja mosta na rijeci Savi kod Gradiške, potvrdio je direktor Autoputeva Srpske Dušan Topić.

RTRS


Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close