Vijesti

Potpisivanje posebnog kolektivnog ugovora do kraja sedmice

BANJALUKA,  Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić izrazio je očekivanje da će posebni kolektivni ugovor za radnike u zdravstvu biti potpisan do kraja sedmice. 

 

Ocijenivši da će predloženi posebni kolektivni ugovor poboljšati status zdravstvenih radnika, Bogdanić je rekao da je donesena odluka da se pregovori danas obave bez predstavnika Unije sindikata radnika u zdravstvu Republike Srpske, jer nisu htjeli da pristanu da imaju dva predstavnika u odboru za pregovore o posebnom kolektivnom ugovoru.

„Po sadašnjoj reprezentativnosti i broju članstva, Sindikat zdravstva i socijalne zaštite Republike Srpske ima tri predstavnika u odboru, dok Unija sindikata radnika u zdravstvu Republike Srpske ima dva“, rekao je Bogdanić novinarima tokom pauze pregovora o posebnom kolektivnom ugovoru.

On je naveo da je odbor za pregovore oko posebnog kolektivnog ugovora, s obzirom da su dva sindikata reprezentativna, formiran prema upustvu ministra rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenka Savanovića.

Bogdanić je dodao da su članovi Sindikata imenovali svoje predstavnike, dok članovi Unije sindikata to nisu učinili, pa je današnji sastanak počeo bez predstavnika Unije sindikata.

„Imamo zakonsku većinu, koja nam daje pravo da dogovorimo kolektivni ugovor i potpišemo, te će on biti granski kolektivni ugovor za sve radnike u zdravstvu“, kaže Bogdanić.

Predsjednik Sindikata zdravstva i socijalne zaštite Republike Srpske Milenko Granulić rekao je da mu je žao što su članovi Unije odbili da prisustvuju pregovorima, jer im je svima cilj da poboljšaju uslove radnika u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Republike Srpske.

„Nismo i nećemo dozvoliti nikakva umanjenja prava radnika. Naprotiv, smatram da će prijedlozima Ministarstva neka prava biti i povećana“,
ocijenio je Granulić.

On je naveo da se predloženim posebnim kolektivnim ugovorom nadoknada za rođenje djeteta ili smrt člana porodice neće biti u iznosu prosječne plate u Srpskoj, nego prosječne plate zaposlenih u zdravstvu.

„Prema statističkim podacima to je oko 1.055 KM, što je znatno više nego do sada“,napomenuo je Granulić.

Predsjednik Unije sindikata radnika u zdravstvu Republike Srpske Miodrag Femić rekao je da nije uvažena reprezentativnost Unije, s obzirom na broj predstavnika u odboru koji im je odobren.

„Nismo mogli uvažiti da imamo dva predstavnika, koja bi samo bila `ukras` na tim pregovorima, jer je za usvajanje ugovora potrebna većina. Ministar je odbio da pregovara, te smo morali izaći sa sastanka“, rekao je Granulić, napomenuvši da je Bogdanić bio decidan u svojoj odluci da postupi prema uputstvu ministra Savanovića.

Femić je rekao da članovi Unije i dalje žele da pregovaraju, te da će iskoristiti sve pravne mogućnosti da ponovo dođu za pregovarački sto.

Izvor: agencije

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close