Vijesti

Potpisan ugovor o grantu EU za petlje Johovac i Rudanka

Ministar finansija i trezora u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Vjekoslav Bevanda i direktor Kancelarije Evropske banke za obnovu i razvoj /EBRD/ u BiH Jan Braun potpisali su danas u Sarajevu ugovor o grantu između BiH i EBRD u vrijednosti 12,9 miliona evra za sufinansiranje nove dionice Koridora “Pet ce” između Johovca i Rudanke kod Doboja.

Bevanda je nakon potpisivanja rekao da je ovaj grant odobrila EU kroz Investicioni okvir za Balkan, grantom će upravljati EBRD, a pomoći će Javnom preduzeću “Autoputevi Republike Srpske” da nastave izgradnju dvije petlje na auto-putu u Johovcu i Rudanki. 

Takođe, pojasnio je on, radiće se na dionici auto-puta između ove dvije petlje u dužini šeset kilometara, kao i izgradnja prilaznog puta sa dvije trake, a dijelom i prelaz preko rijeke Bosne. 

“Ovakvi ugovori znače mnogo za pokretanje domaćih preduzeća, novih radnih mjesta i, na kraju, naše približavanje Evropi u komunikacijskom smislu. Kao konačan rezultat imaćemo nove auto-puteve, mostove i brži kontakt s ostatkom svijeta, a sve to mora dovesti do ekonomskog rasta”, naglasio je Bevanda na konferenciji za novinare. 

On je podsjetio da je 2017. godine potpisan ugovor o zajmu sa EBRD-om od 70 miliona evra za ovu dionicu auto-puta. 

Bevanda je predstavnicima Vlade Republike Srpske i preduzeća “Autoputevi Republike Srpske”, kao i direktoru Dušanu Topiću, koji je prisustvovao današnjem potpisivanju sporazuma, čestitao uz želju da se uz pomoć ovog granta radovi završe uspješno i u rokovima. 

Šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark izjavio je da 15 miliona evra bespovratnih sredstava čini jedan od 11 projekata koje EU finansira u BiH u okviru Agende povezanosti u kojoj je do sada za BiH odobreno ukupno 217 miliona evra. 

On je napomenuo da je na nedavnom samitu lidera zemalja Balkana održanom u Poznanju u Poljskoj EU odobrila novi paket sredstava za Agendu povezanosti koji ispunjava obećanje u iznosu od milijarde evra za Balkan. 

“Za BiH je predviđen veliki dio ovih bespovratnih sredstava. Od 12 novih projekata odobrenih u Poznanju, četiri su u BiH. Pomoću ovih bespovratnih sredstava osiguraće se dodatne investicije za izgradnju infrastrukture koja će biti od koristi građanima i privredi”, naglasio je Vigemark. 

Prema njegovim riječima, Koridor “Pet ce” je glavni međunarodni transportni koridor u BiH koji podržava njen ekonomski razvoj i doprinosi regionalnoj integraciji tako što poboljšava unutrašnju povezanost BiH, kao i njenu povezanost sa susjednim zemljama. 

Šef Kancelarije EBRD-a u BiH Jan Braun istakao je zadovoljstvo što je danas potpisan ovaj sporazum koji odražava napredak na izgradnji Koridora “Pet ce”. 

“Uvjereni smo da će uspostavljanje boljih veza unutar zemlje i njeno bolje povezivanje s Evropom služiti cilju dublje integracije i to ne samo u ekonomskom smislu”, rekao je Braun. 

Nova dionica spojiće se na auto-put Banjaluka-Doboj i dopuniti druge tekuće i planirane investicije na sjevernom i južnom dijelu Koridora “Pet ce” u BiH. 

Bespovratna sredstva EU u vrijednosti od 15 miliona evra ostvaruju se putem Investicionog okvira za Balkan, a dopuniće kredit EBRD-a u vrijednosti od oko 70 miliona evra. 

Iz Delegacije EU su napomenuli da će se time unaprijediti saobraćaj, smanjiti gužve, a u fazi gradnje će se lokalno otvoriti nova radna mjesta. Novi auto-put takođe će unaprijediti bezbjednost na putevima, tako što će smanjiti intenzivni promet koji prolazi kroz grad Doboj i okolna sela. 

Završetak Koridora “Pet ce” očekuje se 2030. godine, a procijenjeni ukupni troškovi iznose približno četiri milijarde evra. 

EU je u okviru Agende povezanosti izdvojila oko milijardu evra bespovratnih sredstava u periodu od 2014. do 2020. kroz Investicioni okvir kako bi se upotpunili krediti međunarodnih finansijskih institucija. 

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close