Predsjedavajuća Savjeta ministara Borjana Krišto rekla je da je u okviru berlinskog samita potpisan i četvrti sporazum o priznavanju stručnih kvalifikacija medicinskih sestara, veterinara, farmaceuta i babica, te da je i to korak bliže formiranju regionalnog tržišta, što je pretpostavka za ulazak u evropsko tržište.

Krištova je, nakon Samita o Balkanu u okviru Berlinskog procesa koji se održava u Tirani, istakla da je donesen zaključak da je zajednički cilj zemalja regije proširenje EU.

Ona je rekla da se svaka zemlja susreće sa velikim izazovima i da su forumi poput Berlinskog samita prilika za zajedničko rješavanje problema i prevazilaženje prepreka.

– Mi smo danas razgovarali o bilateralnim odnosima u okviru zemalja regiona i unutar zemalja članica EU. Razgovarali smo o problemima i izazovima sa kojima se svi suočavamo. Berlinski samit je prilika da kroz ovakve forume pristupimo rješavanju izazova i problema – kaže Krištova.

Ona je konstatovala da se problemi jedne zemlje reflektuju i na druge zemlje i na EU.

– Naš zadatak je da nastavimo sa svim uslovima koje je pred nas postavila EU. Ovi problemi sa kojima se suočavamo, ne bi trebao da bude nikakva prepreka kada je u pitanju proces proširenja – rekla je Krištova.

Ona je poručila da je regionalna saradnja jedan od spoljnopolitičkih ciljeva BiH.

Foto: rtrs.tv/Ustupljena fotografija

Izvor: SRNA

Prethodni članakKajganić “namjestio” suđenje Dodiku?
Naredni članakNeophodne padavine za zasijane kulture