Vijesti

Potpisan sporazum LID UNDP-a i 21 lokalne zajednice

Sporazum o saradnji između Razvojnog programa Ujedinjenih nacija i 21 lokalne zajednice u BiH, koje su izabrane da učestvuju u projektu „Lokalni integrisani razvoj“, svečano je potpisan u Doboju. Ovaj projekat sa 6.6 miliona evra finansira Evropska unija.

Od projekta “Lokalni integrisani razvoj”  korist će imati oko 100. 000 građana u Bosni i Hercegovini. Podrška će biti obezbijeđena u održivom socio-ekonomskom razvoju, razvoju lokalne infrastrukture i usluga, posebno u područjima pogođenim poplavama iz 2014. kao i lokalnim zajednicama sa velikim brojem izbjeglica i interno raseljenih lica.
Šef kooperacija Delegacije EU u BiH Melvin Asin naveo je da je program dio inicijative EU programa za lokalni razvoj i zapošljavanje u iznosu od 19.000.000 evra, sa ciljem da se otvore nova radna mjesta i oporave područja pogođena poplavama iz 2014. godine.  Zamjenik rezidentnog predstavnika UNDP u BiH Zahira Virani istakla je da su kriterijumi  za ovaj projekat bili rigorozni.

Riječ je o bespovratnim novčanim sredstvima koje će dobiti lokalne zajednice koje su potpisale sporazum. Kada je u pitanju grad Doboj sredstva će biti iskorišćena za otvaranje novih radnih mjesta I razvoj privrede.U narednom periodu slijedi sastanak gradonačelnika Doboja sa privrednicima u ovom gradu,kojima će biti objašnjeno kako da konkurišu za sredstva iz ovog projekta.

Gradonačelnik Doboja, Obren Petrović rekao je da će Grad obezbijediti oko 3 000 KM , te da će ta Odluka biti donesena na narednoj Skupštini,  dok će dio sredstava obezbijediti Evropska unija preko UNDP-a.

Sredstvima EU u Orašju se nadaju novim radnim mjestima u poljoprivredi. Projekat „Lokalni integrisani razvoj” je dio EU programa za lokalni razvoj i zapošljavanje . Pored Doboja I Orašja u projektu učestvuje još devetnaest lokalnih zajednica iz BiH.

 

Novinar: Bojana Lugonjić

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close