PrivredaVijesti

Poljoprivrednicima na raspolaganju 3,5 miliona dolara

Za poljoprivredne proizvođače u BiH obezbijeđeno je 3,5 miliona dolara bespovratnih sredstava s ciljem povećanja konkuretnosti i pristupa tržištu, rekla je vršilac dužnosti direktora Projekta razvoja tržišne poljoprivrede /FARMA dva/ za BiH Meriha Manojlović.
Manojlovićeva je navela da su sredstva namijenjena privatnom sektoru jagodastog voća i mljekarstva, a da će uskoro biti raspisan javni poziv za sektor ljekovitog bilja, voća, povrća i meda.

“Maksimalni grant iznosiće 50.000 dolara. Grantovi traže učešće u troškovima, te će aplikant morati uložiti ista sredstva kao što dobije iz FARMA-e”, rekla je Manojlovićeva u Banjaluci, gdje se održava sastanak u vezi s javnim pozivom za dodjelu bespovratnih sredstava.

Ona je objasnila da će na sastanku zainteresovani biti informisani o grantovima i načinu na koji se registrovane firme mogu javiti na poziv.

Prema njenim riječima, na poziv se do 15. septembra mogu javiti zanatlije, zadruge, udruženja i komercijalna preduzeća.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i mljekara Republike Srpske Vladimir Usorac rekao je da je cilj projekta podizanje konkurentnosti domaće proizvodnje, primarne poljoprivrede i prerađivačke industrije, posebno direktnim ulaganjima u mljekarstvo i voćarstvo.

On je naveo da je najveći problem domaćih poljoprivrednih proizvođača što ne znaju kome će u BiH prodati svoje proizvode zbog velike količe uvezene robe.

Projekat FARMA dva podržale su Vlada SAD i Kraljevina Švedska.

Izvor: agencije

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close